Regióny

Bratislavská samospráva nesúhlasí s vybudovaním osempruhovej diaľnice

Bratislavský samosprávny kraj má vážne výhrady k odporúčaniu komisie NDS, ktorá odporúča nový model rekonštrukcie diaľnice D1 medzi Bratislavou a hranicou kraja.

Ilustračný obrázok k článku Bratislavská samospráva nesúhlasí s vybudovaním osempruhovej diaľnice
5
Galéria
Zdroj: TASR

Župan Pavol Frešo preto ešte včera požiadal ministra dopravy o urýchlené stretnutie. Navrhovaný model je totiž v rozpore s územným plánom, aj s odporúčaniami samotného rezortu dopravy. Bratislava24.sk informovala hovorkyňa BSK Lucia Forman Habancová.

Vyjadrenie župana

„Keď som sa oboznámil so závermi odbernej komisie, bol som v šoku. Jej odporúčanie je totiž v príkrom rozpore s tým, čo je uvedené v územnom pláne Bratislavskej župy. Navyše pripomínam, že model plnohodnotnej 6-pruhovej diaľnice s 2-pruhovými kolektormi po oboch stranách diaľnice sme do územného plánu zapracovali aj na žiadosť rezortu dopravy a diaľničiarov," uviedol predseda BSK Pavol Frešo.

Navrhovaná 8-pruhová diaľnica podľa župana nijako nevyrieši katastrofálnu dopravnú situáciu v mestách a obciach na východ od Bratislavy a neodkloní dopravu na diaľnicu.

Záväzná časť územného plánu Bratislavského samosprávneho kraja na spomínanom úseku uvádza prestavbu D1 – úsek Bratislava – hranica BSK (Trnava) ako plnohodnotnú 6-pruhovú diaľnicu s obojstrannými 2-pruhovými jednosmernými kolektormi.

Bratislavský samosprávny kraj nedostal návrh riešenia ani od Ministerstva dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja a ani od Národnej diaľničnej spoločnosti a. s. od 25. júla 2016.

Ilustračný obrázok

Blatné, križovatka
5
Galéria
Zdroj: Národná dialničná spoločnosť
Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM