Aktualizované Správy Regióny

OBRAZOM: Bratislavské metro ide k zemi. Ustupuje petržalskému Južnému mestu

Pokusy o vybudovanie bratislavského metra definitívne zlyhali. V týchto dňoch na najznámejšej časti prebiehajú búracie práce.

Ilustračný obrázok k článku OBRAZOM: Bratislavské metro ide k zemi. Ustupuje petržalskému Južnému mestu
30
Galéria

Bratislavské metro sa začalo budovať pred viac ako štvrťstoročím. Práce sa však rýchlo skončili a z projektu zostalo len rozostavané depo na konci Petržalky. V týchto dňoch sa jeho rozloha zmenšuje.

Búranie metra

Najznámejšia časť bratislavského metra čoskoro nadobro zmizne z povrchu zemského. Dôvodom búracích prác sú prípravné práce na výstavbu inžinierskych sietí pre Južné mesto.

„Stará konštrukcia metra je situovaná v trase petržalskej električky, pred výstavbou ktorej musí byť celá konštrukcia odstránená. Investor „Južného mesta“ však potrebuje časť konštrukcie odstrániť v predstihu pred stavbou električky pre jeho inžinierske siete a prístupovú komunikáciu. Zvyšná časť konštrukcie bude odstránená po zahájení stavby električky ako súčasť tejto stavby,“ Bratislava24.sk informoval Peter Bubla, hovorca Magistrátu hlavného mesta SR Bratislava.

Búracie práce na odstránení 14 metrov dlhej časti traťového tunela bratislavského metra sa začali 28. februára. Aktuálne sa pracuje na zemných prácach na západnom svahu traťového tunela.

Električková trať

V budúcnosti je na tomto území naplánovaná výstavba nadzemnej električkovej trate. Tá je v réžii bratislavského magistrátu. „Potvrdzujeme, že investor požiadal mesto o povolenie na demontáž objektu ‚tunela‘ pôvodného metra v žiadosti z 25. 1. 2019,“ skonštatoval hovorca mesta Peter Bubla.

Podľa neho má stavebník platné územné rozhodnutie na inžinierske siete, aby ich mohol previesť cez pôvodné teleso metra. Jeho súčasťou je aj odstránenie predmetného objektu. O platnom povolení hovorí aj investor. „Práce sú realizované na základe stavebného povolenia vydaného na stavbu Južné mesto, Bratislava – Petržalka, Primárna infraštruktúra – Komunikácie a inžinierske siete,“ doplnil Baslík s tým, že ďalšie povolenie nepotreboval.

Obe strany zároveň potvrdzujú vzájomnú komunikáciu a koordináciu obidvoch stavieb v spoločnom záujmovom priestore, teda novej štvrte a električky. V súvislosti s projektom druhej etapy električky, teda v úseku od Bosákovej ulice po Janíkov dvor, je v súčasnosti vydané územné rozhodnutie.

„Rozhodnutie doposiaľ nie je právoplatné,“ poznamenala Mária Halašková z oddelenia komunikácie s verejnosťou petržalského miestneho úradu. Súčasťou predmetného rozhodnutia je podľa nej aj odstránenie „pozostatkov“ metra. Tie sa nachádzajú aj na mestských pozemkoch.

Viac zaujímavých fotografií nielen z búracích prác na bratislavskom metre nájdete TU.

Zdroj: Dnes24.sk
Búranie traťového tunela bratislavského metra
30
Galéria

Ak chcete dostávať pravidelný prísun aktualít z Bratislavy a okolia, sledujte nás na Facebooku, Instagrame a Twitteri.

Zdroj: Bratislava.dnes24.sk/TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM