Regióny Rôzne

Bratislavské NAJ: V prvej podzemnej garáži v meste parkovali poštové vozy

Dnes je tomu ťažko uveriť, ale v hlavnom meste nebýval vždy problém s parkovaním. Tušíte, kde sa nachádzala prvá predchodkyňa modernej podzemnej garáže?

Ilustračný obrázok k článku Bratislavské NAJ: V prvej podzemnej garáži v meste parkovali poštové vozy
7
Galéria

Kde bolo, tam bolo, boli časy, keď sa v našom meste ešte dalo bez problémov zaparkovať… Dnes už to znie ako rozprávka. Žijeme v časoch budovania garáží a parkovacích domov, či už pod- alebo nadzemných. Málokto by však odhadol, že úplne prvá podzemná garáž vznikla v Bratislave už na začiatku minulého storočia.

Parkovanie pod zemou

Prvé podzemné parkovisko, samozrejme, nebolo určené pre autá. Tie vtedy ešte ulice mesta vo veľkom nebrázdili. Parkovali v nej poštové vozy, ktoré sa naložené balíkmi každý deň vydávali do ulíc k adresátom zásielok.

Základy priestoru na parkovanie vozov vznikli po zbúraní mestských hradieb, keď si bohatý mešťan, priemyselný podnikateľ Josef von Wachtler dal postaviť dom kúsok dole ulicou od Michalskej brány, približne v priestore dnešnej Hlavnej pošty. Obchodník svoje sídlo neskôr predal rodine grófa Szapáryho.

Koncom 19. storočia sa stala stavba sídlom pošty. Budova tomuto účelu vyhovovala najmä preto, že bola umiestnená v centre mesta a poľahky sa odtiaľ dali natiahnuť drôty telefónneho a telegrafného vedenia.

Dom chátral, a preto na jeho mieste vybudovali v rokoch 1909 až 1912 veľkú budovu v novobarokovom štý­le.

Budova mala zložitý viackrídlový pôdorys s tromi dvormi. V pomyselnom ľavom dvore objektu dodnes stojí krytá poštová hala a v jej strede je priechod na hlavné nádvorie. Objekt má viaceré priečelia – jedno je vidno z Námestia SNP, druhé tvorí časť Františkánskej u­lice.

Prvá podzemná garáž vznikla práve pod nádvorím, kam sa dá dostať z Námestia SNP, pod halou a pod časťou samotného námestia vznikol rozsiahly priestor, do ktorého sa dalo dostať z Františkánskej ulice. Parkovali tam najmä poštové vozy, do ktorých boli zapriahnuté kone. Balíky a iné zásielky vozili ešte aj v päťdesiatych rokoch minulého storočia.

Zdroj: Igor Janota: Bratislavské rarity

Hlavná pošta
7
Galéria
Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM