KAW Regióny

Bratislavské pasáže - luxusné výklady či miesta, kde to žije?

Pasáže v minulosti neslúžili iba na spojenie ulíc a skrátenie cesty. Mohli ste si v nich dať kávu, zájsť do kaderníctva či zaniesť kabát do čistiarne. Niektoré si svoj charakter zachovali, z iných sa stali luxusné výkladné skrine bez života.

Ilustračný obrázok k článku Bratislavské pasáže - luxusné výklady či miesta, kde to žije?
Foto: Katarína Winklerová / Zdroj: Dnes24.sk

Prevedieme vás najznámejšími pasážami v centre mesta. Sú od seba vzdialené len na skok. Každá z nich je však iná. Jedna pulzuje životom, cez ďalšiu si len občas niekto skráti cestu.

Centrál pasáž

Vstúpite do nej na Laurinskej ulici a prevedie vás na Námestie SNP k Starej tržnici. Skupina Lojzo naspievala o tejto pasáži výstižnú pesničku. Nič nepopíše lepšie život na tomto mieste ako ich text. V Centrál pasáži ste našli fotoateliér, kníhkupectvo, inzerciu, čistiareň, svadobku, tabak a všeličo iné.

Dalo sa vyjsť aj na poschodie, kde boli obchody aj divadelný klub, v ktorom sa stretávali herci z Divadla P. O. Hviezdoslava stojaceho hneď oproti. Spolu s prekladom názvu do angličtiny a spojením pasáže s hotelom sa z nej stal jeden veľký luxusný výklad bez života.

Pasážou síce prejdete, ale ak nepatríte k fanúšikom drahej zahraničnej konfekcie, nemá vás čím upútať. Je to veľká škoda, pretože architektonicky je miesto riešené moderne a zaujímavo.

Centrál pasáž vznikla v 19. storočí ako priechod na bývalý Chlebový trh, ktorý bol na mieste dnešnej tržnice. Budovu tržnice postavili v rokoch 1900 až 1912 a bola prepojená s pasážou.

Liga pasáž

Prevedie vás z Dunajskej ulice k nádherne zrekonštruovanej secesnej budove gymnázia. Pred dvadsiatimi rokmi vychádzali do Liga pasáže návštevníci dnes už neexistujúceho kina Mier, ktoré premietalo aj v noci. Neskôr ho vystriedalo kníhkupectvo.

Za svoj názov vďačí národnobuditeľskej a kultúrnej organizácii Slovenská liga, ktorá tu sídlila začiatkom 20. storočia. Je súčasťou domu na Grösslingovej ulici, ktorý podľa návrhu architekta Milana Harminca postavili v roku 1935.

Keď sa Liga pasážou prejdete dnes, nájdete tam v podstate to, čo v minulosti – menšie prevádzky s občerstvením, skromné kníhkupectvo a kvetinárku, ktorá vám presne tak ako pred rokmi ponúkne čerstvé kvety. Cesta cez Ligu, bohužiaľ, nepatrí k vkusným zážitkom. Viacero výkladov je ošarpaných a nevyužitých.

Pasáž Luxor

Do priestorov pasáže sa dostanete až z troch ulíc – z Dunajskej, Grösslingovej a Štúrovej ulice. Budova Luxorky v čase svojho vzniku v roku 1939 pulzovala životom. Schádzali sa v nej spisovatelia a básnici, na svoje si prišli aj hráči šachu či stávkari. V kaviarni Luxorka sa stretávala najmä bratislavská bohéma, pri kvalitnej káve a dobrom víne sa tu do rána diskutovalo a tvorilo.

Luxor, ktorú zrekonštruovali v roku 1998, žije aj dnes najpestrejším životom zo všetkých spomínaných pasáží. Nájdete v nej obľúbený hudobný klub Nu Spirit, ale aj viacero podnikov pre gurmánov a kávičkárov. Na poschodí je kaderníctvo ale a butiky s oblečením. Nakúpite tu aj školské a kancelárske potreby.

Či pasážou prechádzate cez deň alebo večer, je tu rušno. Tak, ako by malo v správnej pasáži byť.

Čítajte aj: Veľké diela spisovateľov vznikli neraz pri malom stolíku kaviarne

Central pasáž
1
Galéria
Pasáže
7
Galéria
Foto: Katarína Winklerová / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM