Správy

Bratské národy: Česi a Slováci sa opäť stretli, užili si spoločnú slávnosť, VIDEO

Posledná júlová nedeľa bola i tento rok na Veľkej Javorine spojená so Slávnosťami bratstva Čechov a Slovákov.

Zdroj: Dnes24.sk

Aj keď oba národy sú už viac ako štvrť storočie osamostatnené, podľa starostu obce Lubina Martina Beňatinského väzby medzi nimi naďalej pretrvávajú a ľudia na oboch stranách hranice sú stále pevne spätí.

Vrch Veľká Javorina je tradičným miestom stretávania sa Čechov a Slovákov už viac ako 170 rokov. „Je to stretnutie dvoch národov, ktoré 75 rokov žili v spoločnej republike a, bohužiaľ, sa rozdelili. Napriek tomuto rozdeleniu spolu vychádzame veľmi dobre, dokonca ešte lepšie ako vtedy. Vzťahy sú krásne a intenzívne. Stretávajú sa tu ľudia so srdcom na pravom mieste,“ uviedol Beňatinský.

"Privádza nás tu priateľstvo a ozajstné bratstvo. Veď sme tu cez kopec, nemalo by to vymrieť a vymiznúť. Je to kúzlo zväzku dvoch národov, ktoré sa v dobrom rozišli a v dobrom sa stále stretávajú,“ povedal Víťa Hrabal z mužského zboru Boršičané.

V rámci tohtoročných slávností bol pre návštevníkov pripravený kultúrny program, ktorý ponúkol súbory a skupiny z prihraničného regiónu. Tie prezentovali najmä folklór a hudbu česko-slovenského pomedzia.

Stretnutie na Veľkej Javorine každoročne organizuje prípravný výbor, ktorý je zložený najmä zo starostov, primátorov obcí a miest prihraničného regiónu Bielych Karpát na jednej i druhej strane hranice. Predsedníctvo výboru sa v ročných periódach mení podľa prijatých pravidiel. Rok čo rok tomuto dobrovoľnému zoskupeniu samospráv predsedá predstaviteľ jednej či druhej strany. Tohtoročné predsedníctvo je na slovenskej strane hranice a bolo zverené starostovi obce Lubina.

Slávnosti bratstva Čechov a Slovákov
10
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM