Aktualizované MAK Zo zahraničia

Brexit bude. Konzervatívci získali najlepší výsledok od roku 1987

Historické voľby s historickým výsledkom pre Johnsona. "Modré cunami", tak nazvali analytici výhru konzervatívcov vo voľbách 2019.

Ilustračný obrázok k článku Brexit bude. Konzervatívci získali najlepší výsledok od roku 1987
Zdroj: TASR

Víťazom britských predčasných parlamentných volieb sa stala Konzervatívna strana premiéra Borisa Johnsona. Informovala o tom vo štvrtok BBC, ktorá sa odvolala na exit polly.

Labouristi stratili obrovský počet mandátov. Podľa odhadov prišli až o 71 kresiel.

Johnson získal 368 kresiel v 650-mandátovej Dolnej snemovni., teda absolútnu väčšinu a Corbyn len 191, čo znamená pravdepodobne jeho politickú smrť. Škótska národná strana 55, Liberálni demokrati 13 mandátov.

Ide o nečakane jasné víťazstvo konzervatívcov. Strana bude mať v parlamente o 42 kresiel viac ako potrebuje na väčšinu. Podľa The Guardian získali až o 51 kresiel viac, ako mali, labouristi naopak prišli o 71 kresiel.

Briti volili v decembri prvýkrát od roku 1923 a Podľa The Times sa na mnohých miestach tvorili dlhé rady, čo predznačuje nadpriemernú účasť. Oficiálne výsledky budú známe až ráno.

Premiér Boris Johnson poďakoval na twitteri voličom, dobrovoľníkom a kandidátom. Samotné odhady exit pollu Johnson nekomentoval.

Za neúspechom britských labouristov v parlamentných voľbách je únava britskej verejnosti zo zdĺhavého procesu súvisiaceho s odchodom Británie z EÚ. Podľa agentúry AFP to v piatok uviedol hovorca strany pre finančné záležitosti John McDonnell.

„Vyzerá to tak, že dominoval brexit. A mnohé spôsobila únava z brexitu,„ vyhlásil McDonnell. Ľudia to podľa neho chceli mať za sebou a podľa toho hlasovali vo voľbách. Hovorca britskej Labouristickej strany Barry Gardiner v piatok uviedol, že exit polly zverejnené vo štvrtok večer po zavretí volebných miestností v Británii sú pre stranu „zničujúcou ranou“.

Podľa ohlasov, ktoré priniesla spravodajská stanica BBC, členovia strany zodpovednosť za prehru pripisujú Corbynovi, jeho „neschopnosti viesť politickú stranu, absencii vodcovsta" a zbabranej predvolebnej kampani.

Brexit 31. 1. 2020

Ak sa potvrdia exit polly, ktoré sú v Británii veľmi presné, a väčšinu v parlamente získajú konzervatívci, Británia pravdepodobne exituje z EÚ už 31. januára 2020. A pravde­podobne podľa dohody, ktorú vyjednal premiér Boris Johnson.

Mäkký Brexit ale potrvä pravdepodobne len rok a bude následne znovu hroziť tvrdý brexit.

Slováci sa lúčia

„Dovidenia, Spojené kráľovstvo. Nech je tvoje utrpenie krátke a tvoj návrat veselý. Dúfam, že tu budem stále, aby som to videl," napísal na svoj Facebook Martin Poliačik (PS/Spolu).

Libra posilňuje

Mena Veľkej Británie – Libra po oznámení odhadov výsledkov britských volieb posilnila, podľa BBC, voči euru o 2 percentá, voči doláru dokonca o 2,2 percenta na tohtoročné maximum.

Zdroj: Facebook
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM