Katarína Oravská Správy

Breznianski poslanci sa zhodujú: Európska únia spraví všetko preto, aby u nás Rómovia zostali

Nie je všetko zlato, čo sa blyští a nie všetky peniaze z Európskej únie sú vítané. Na pondelkovom mestskom zastupiteľstve riešili poslanci dva projekty šité na mieru marginalizovaným komunitám. Z celkových nákladov na projekty by sa mesto mohlo na každom podieľať len piatimi percentami.

Ilustračný obrázok k článku Breznianski poslanci sa zhodujú: Európska únia spraví všetko preto, aby u nás Rómovia zostali
Foto: Katarína Oravská

Na prvom tohtoročnom mestskom zastupiteľstva otvorili breznianski poslanci otázku marginalizovaných skupín. Riešili totiž rekonštrukciu komunitného centra v Zadných Hálnach a tiež výstavbu nájomných bytov pre rómske rodiny. Tieto projekty sú aktuálnymi výzvami Regionálneho operačného programu a väčšina zdrojov na nich pochádza z Európskej únie. Nie vždy sú však poslanci takýmito financiami nadšení. Európska únia podľa nich len chce, aby sme si Rómov udržali doma a oni sa nesťahovali do iných krajín.

Mestská poslankyňa Eva Wolframová celkovo zhodnotila, že je smutné, že tieto výzvy sú nastavené pre rómsku komunitu. „Európska únia disponuje takými finančnými prostriedkami, že nemá problém našej krajine zaplatiť, za to, že si tu rómsku komunitu nejakým spôsobom udržíme,“ povedal mestský poslanec Ján Králik. Ako tiež uviedol dajú nám čokoľvek, aby sme rómskym spoluobčanom niečo vybudovali a aby tu ostali a necestovali do zahraničia. Podľa poslankyne Márie Majerčíkovej budú podobné výzvy len pribúdať, problém sa totiž stupňuje. „Vzhľadom na to, že sa naši spoluobčania radi sťahujú do iných krajín, Európska únia dá nové a nové projekty len na to, aby tu zostali,“ uviedla Majerčíková.

„Chápem EÚ treba ich vyprášiť tam, kde im dajú podmienky, preto dávajú peniaze na výstavbu rómskych bytov, pretože vieme, čo robia Francúzi, Angličania, pôjdu tam, kde budú mať dobré podmienky,“ povedal mestský poslanec Jozef Tokár. „Ja si trocha vylejem srdce, lebo keď sa tak zamýšľam nad tým, ako sme sa tešili vstupu do EÚ, mením názor,“ vyjadril sa mestský poslanec Dušan Švantner. Ako ďalej pokračoval, má dojem, že Európska únia je pre niektoré štáty matkou a pre iné macochou. „Kŕmia nás cukríkmi, aby sme zastabilizovali u nás Rómov. Naozaj by bolo potrebné, aby si skúsili, ako to je s nimi vyžiť,“ dodal.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM