Kristína Kožiaková Regióny

Brezno sa postavilo rómskej problematike čelom: Poslanci schválili novú stratégiu

Dlhodobá nezamestnanosť, závislosť na dávkach či nízka úroveň vzdelania. Brezno sa rozhodlo konať a riešiť najproblémovejšie oblasti rómskej komunity v meste.

Ilustračný obrázok k článku Brezno sa postavilo rómskej problematike čelom: Poslanci schválili novú stratégiu
Zdroj: TASR

Brezno sa dlhodobo zaoberá rómskou problematikou. Radnica sa rozhodla bojovať komplexne a na základe týchto potrieb vznikol nový dokument, ktorý bol schválený na zastupiteľstve. Nazýva sa Komplexná stratégia riešenia rómskej problematiky na roky 2016–2022.

Problémy v Brezne

„Komplexná stratégia riešenia rómskej problematiky bola spracovaná tímom odborníkov, na základe dlhodobého poznávania rómskej problematiky, z osobných skúseností a dlhoročného pôsobenia pri riešení problémov rómskych komunít so zapojením občanov mesta. Spracovatelia jednoznačne dospeli k záveru, že len spoluprácou na miestnej úrovni medzi samosprávou, štátnou správou, mimovládnymi organizáciami a verejnosťou je možné identifikovať potreby, určiť priority a mobilizovať miestne zdroje pri riešení sociálnej situácie Rómov v meste Brezno,“ uvádza sa v dokumente.

„Rómska komunita, žijúca v meste Brezno, patrí medzi skupiny najviac ohrozené sociálnou exklúziou. Sociálnu situáciu tejto cieľovej skupiny dlhodobo determinuje vysoká miera dlhodobej nezamestnanosti, závislosť na dávkach sociálneho systému, nízka úroveň vzdelania a bývania, špecifický prístup k životu, nárast závislostí, prostitúcia a ďalšie kumulované negatívne javy,“ informuje ďalej koncepcia.

Nedostatočné právomoci

„Zamerali sme sa na najproblémovejšie oblasti a stratégia bola vypracovaná aj za pomoci prizvaných odborníkov. Pracovalo sa v jednotlivých skupinách, boli spracované swot analýzy na základe ktorých vznikli akčné plány,“ uviedla Janka Lemberková z odboru starostlivosti o obyvateľa Mestského úradu Brezno.

Ako ďalej prezradila Lembeková, väčšina opatrení sa už a vykonáva. „Mapovanie lokalít, čierne stavby, čierne skládky, finančná gramotnosť, sledovanie školskej dochádzky a mnoho ďalších opatrení,“ konkretizuje.

„V dokumente sme sa snažili dať jasné mantinely do budúcna, aby sa vedelo, čo všetko sa plánuje a čo mesto robí, aby sa tento problém riešil,“ uviedol primátor mesta Brezno Tomáš Abel a dodal, že niektoré z týchto problémov sa riešia len veľmi ťažko, nakoľko mesto nemá dostatočné právomoci.

Pozrite si zábery z čiernej skládky na okraji mesta v našej fotogalérii!

Môže vás zaujímať:

HLASUJTE: Prekáža vám zápach, ktorý sa v posledných dňoch šíri Breznom?

FOTO: 300 ton odpadu, a to je iba polovica. Skládka v Brezne dáva poriadne zabrať

Foto: ilustračné

Obrazom: 600 ton odpadu na jednej kope. Skládka v Halnach dáva poriadne zabrať.
12
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM