Zo zahraničia

FOTO: Kráľovská rodina sa poslednýkrát rozlúčila s princom Philipom

Britská kráľovská rodina sa v sobotu na Windsorskom hrade poslednýkrát rozlúčila s princom Philipom.

Ilustračný obrázok k článku FOTO: Kráľovská rodina sa poslednýkrát rozlúčila s princom Philipom
10
Galéria
Zdroj: TASR/AP

Po zhruba 50-minútovom smútočnom obrade v hradnej Kaplnke sv. Juraja uložili rakvu s pozostatkami vojvodu z Edinburghu do kráľovskej krypty nachádzajúcej sa v kaplnke. Arcibiskup z Canterbury Justin Welby následne udelil požehnanie a štvorčlenný zbor zaspieval štátnu hymnu.

Trúchliaci mali počas omše, celebrovanej windsorským dekanom Davidom Connerom, na tvárach rúška a dodržiavali dostatočné rozstupy. Kráľovná Alžbeta II. sedela z preventívnych dôvodov sama.

Hold jeho láskavosti u humoru

Windsorský dekan na sobotňajšej poslednej rozlúčke s princom Philipom vzdal hold jeho „láskavosti, zmyslu pre humor a ľudskosti“. Veľká Británia sa „inšpirovala (princovou) neochvejnou vernosťou k našej kráľovnej, jeho službou krajine a štátom Commonwealthu, jeho odvahou, statočnosťou a vierou,“ povedal celebrujúci dekan na smútočnej omši.

Princ Philip, manžel britskej panovníčky Alžbety II., zomrel 9. apríla vo veku 99 rokov. Pre pandemické opatrenia sa na jeho pohrebe zúčastnilo len 30 najbližších členov jeho rodiny, vrátane príbuzných z Nemecka, a jeho osobný tajomník Archie Miller Bakewell.

Britský premiér Boris Johnson už dávnejšie oznámil, že sa na pohreb osobne nedostaví, aby umožnil účasť členom kráľovskej rodiny. Sobotňajší živý prenos však podľa svojich slov sledoval v televízii z oficiálneho vidieckeho sídla britských premiérov Chequers na juhovýchode Anglicka.

Premiér tiež v mene národa nechal ku princovej pohrebnej kaplnke položiť veniec, informuje britská spravodajská televízia SkyNews.

Kráľovná neabdikuje

Napriek tomu, že britskú kráľovnú Alžbetu II. smrť jej manžela princa Philipa hlboko zasiahla, trónu sa zrieknuť neplánuje. Pre TASR to uviedli profesor londýnskej univerzity UCL Robert Hazell a anglický spisovateľ Hugo Vickers. Obaja sú odborníkmi na britskú kráľovskú rodinu.

Britská panovníčka sa už v minulosti vyjadrila, že tak, ako jej predchodcovia, aj ona plánuje zostať na britskom tróne až do svojej smrti, povedal Hazell.

V Británii však podľa Hazella určitá časť spoločnosti už dávnejšie „špekulovala“, že by kráľovná pre pokročilý vek mohla svojho syna princa Charlesa vymenovať za svojho regenta.

Zástupnícka forma vládnutia je možná len vtedy, ak by sa kráľovnin vysoký vek negatívne podpísal na jej fyzickom či duševnom zdraví, od čoho má však súčasná panovníčka ďaleko, vyjadril sa Hazell.

Kedy príde na rad Charles?

„V praxi tak pravdepodobne uvidíme niečo ako neformálne, ‚mierne‘ regentstvo, v rámci ktorého ďalší členovia ‚pracujúcej‘ kráľovskej rodiny, na čele s princom z Walesu, na seba zoberú kráľovnine povinnosti nevyplývajúce z ústavy,“ vysvetlil Hazell.

Expert na britskú monarchiu Vickers si tiež nemyslí, že by kráľovná v najbližšom čase odstúpila, a dodáva, že ani v prípade pokročilého veku či zdravotných komplikácií nie je jej abdikácia nutnosťou.

V prípade, že by nebola schopná vykonávať svoje povinnosti, by ich v úlohe regenta prebral jej syn Charles.

Posledná rozlúčka s princom Philipom na Windsorskom zámku
10
Galéria
Zdroj: TASR/AP
Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM