Svet Zo zahraničia

BREXIT: Briti by si teraz s rozdielom 12 percent zvolili zotrvanie v Európskej únii

Briti by v súčasnosti hlasovali za zotrvanie svojej krajiny v Európskej únii s 12-percentným rozdielom, ak by dostali ďalšiu šancu.

Ilustračný obrázok k článku BREXIT: Briti by si teraz s rozdielom 12 percent zvolili zotrvanie v Európskej únii
9
Galéria
Zdroj: TASR

Ide o najvyššiu úroveň od referenda o tzv. brexite z roku 2016, vyplýva z prieskumu, ktorý v stredu uskutočnila medzinárodná spoločnosť YouGov.

Výsledky, ktoré zverejnila aktivistická skupina People's Vote, ktorá bojuje za druhé referendum, ukázali, že za zotrvanie Británie v EÚ by sa teraz vyslovilo 56 percent voličov, zatiaľ čo proti by bolo 44 percent, nepočítajúc tých, ktorí by nevolili alebo sa nevedeli rozhodnúť, informovala vo štvrtok agentúra Reuters.

V historickom referende z 23. júna 2016 podporilo odchod Británie z EÚ 17,4 milióna voličov – 51,9 percenta občanov oprávnených hlasovať -, kým za zotrvanie krajiny v bloku sa vyslovilo 16,1 milióna voličov (48,1 percenta).

Prieskum YouGov predtým ukázal, že za zotrvanie by hlasovalo 48 percent voličov, za odchod by bolo 38 percent voličov, šesť percent voličov by sa nedostavilo k urnám a sedem percent by nevedelo, ako sa rozhodnúť.

YouGov uskutočnila najnovší prieskum na vzorke 1070 dospelých Britov. Podpora ďalšieho referenda medzi stúpencami Labouristickej strany bola na úrovni 78 percent, ukázal prieskum.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM