Ondrej Chamraz Zo zahraničia

Britský premiér posiela do Bruselu ďalšiu žiadosť na odklad Brexitu

Boris Johnson poslal Európskej únii žiadosť na odklad Brexitu. Tá ale neobsahuje jeho podpis.

Ilustračný obrázok k článku Britský premiér posiela do Bruselu ďalšiu žiadosť na odklad Brexitu
Zdroj: TASR

Boris Johnson poslal Európskej únii žiadosť na odklad Brexitu, ktorá neobsahuje jeho podpis. Ako informuje portál BBC.com, k žiadosti bol priložený aj list, ktorý už bol britským premiérom podpísaný a v ktorom sa vyjadruje, že odloženie by bola chyba.

Johnson je zákonom prinútený požiadať o odklad Brexitu z 31. októbra, ak poslanci nevyjadria súhlas so zmluvou v hlasovaní.

Predseda Európskej rady Donald Tusk cez Twitter potvrdil, že dostal žiadosť na odklad a ďalší postup Únie bude konzultovať s ostatnými európskymi lídrami. Johnson údajne telefonoval Tuskovi a povedal mu, že list so žiadosťou na odklad je listom parlamentu a nie vyjadrením jeho postoju.

Britský premiér sa dávnejšie vyjadril, že by bol radšej mŕtvy v priekope, ako by mal požiadať o ďalší odklad Brexitu. Politická editorka BBC vyhlásila, že rozhodnutie poslať tri dokumenty je kontroverzné rozhodnutie a celý súboj medzi poslancami a premiérom by mohol skončiť na najvyššom súde.

Poslanec labouristickej strany John McDonell sa vyjadril, že nová zmluva, ktorú Boris Johnson predložil parlamentu potrebuje pozmeniť v určitých bodoch.

Boris Johnson vraj odstránil určite ochranné prvky, ktoré boli súčasťou zmluvy navrhovanej bývalou britskou premiérkou Theresou May. Jeho strana požaduje navrátenie týchto prvkov späť do zmluvy inak bude hlasovať aj naďalej proti.

Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM