Zo Slovenska

Bublina nám PRASKLA! Matovič avizuje od polnoci koniec návštev i tvrdší lockdown

Premiér vyzýva obyvateľov, aby zostali doma, situácia je mimoriadne vážna. Mimoriadne zasadne aj, má zrušiť tzv. stretávanie sa v bublinách.

Ilustračný obrázok k článku Bublina nám PRASKLA! Matovič avizuje od polnoci koniec návštev i tvrdší lockdown
Zdroj: TASR/Martin Baumann

Vo štvrtok (31.12.) o 15.00 hod. sa uskutoční mimoriadne zasadnutie vlády SR. Ministri budú online rokovať o sprísnení pandemických opatrení, ktoré majú zabrániť ďalšiemu nárastu ochorení na COVID-19.

Zrušenie návštev

Predseda vlády Igor Matovič (OĽANO) avizoval, že na rokovaní prijme vláda oparenia, ktoré začnú platiť už od polnoci, niektoré v nasledujúcich dňoch.

„Najzásadnejšie z nich je zrušenie akýchkoľvek domácich návštev, teda vytváranie akýchkoľvek tzv. bublín bude zrušené,“ uviedol.

Rokovanie vlády a návrh sprísnenia opatrení avizoval v stredu (30. 12.) minister zdravotníctva Marek Krajčí (OĽANO), pôvodne navrhoval prijať opatrenia k 4. januáru 2021.

Sprísnenie má zamedziť množstvu odvrátiteľných úmrtí, znížiť enormný tlak na nemocnice a vytvoriť priestor na postupné očkovanie zdravotníkov, zamestnancov a klientov zariadení sociálnych služieb a najrizikovejších skupín.

Kabinet na ostatnom utorkovom (29. 12.) rokovaní predĺžil núdzový stav o 40 dní, rovnako predĺžil zákaz vychádzania do 10. januára. Z tohto zákazu však vyčlenil vyše 20 výnimiek, ktoré sa týkajú nielen zabezpečenia nevyhnutných životných potrieb, ale i rekreácie či návštev blízkych. Konzílium odborníkov v utorok varovalo, že takéto opatrenia nie sú dostatočné.

Strana SaS opäť podporila sprísnenie opatrení proti koronavírusu. Spomenula zatvorenie lyžiarskych stredísk a rovnako podľa ich novembrového návrhu by boli zakázané aj omše a obmedzené hotely.

Zostaňte doma

Premiér Igor Matovič (OĽANO) vyzýva obyvateľov, aby zostali doma, situácia okolo nového koronavírusu je podľa neho mimoriadne vážna. Najzásadnejším epidemiologickým problémom sa podľa neho javí nedodržiavanie odporúčaní a opatrnosti pri stretávaní sa v domácnostiach, nemocnice kolabujú a narastá počet starších pacientov. Premiér to konštatuje na sociálnej sieti.

„Vzhľadom na absolútne vyčerpaných zdravotníkov v nemocniciach ostaňte tam, kde ste a zrušte akékoľvek plány na dnešné bujaré oslavy s ľuďmi mimo vašej domácnosti. Ide doslova o život,“ upozorňuje Matovič. Opätovne zdôrazňuje, že ďalší vývoj situácie majú obyvatelia vo svojich rukách. Boj je podľa neho o schopnosti bojovať za zdravie a život všetkých.

Premiér v tejto súvislosti poukazuje na aktuálne odporúčanie Inštitútu zdravotných analýz (IZA). Vláde poslal odporúčanie, v ktorom „výrazne odporúča“ celoplošné testovanie na ochorenie COVID-19, ktoré je mimoriadne efektívnym intervenčným nástrojom. Odporúča tiež urýchlené sprísnenie opatrení.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Udalosti na Slovensku

PROSÍM, ZOSTAŇTE DOMA Situácia je mimoriadne vážna. Inštitút zdravotných analýz (IZA) vláde na základe najčerstvejších...

Posted by Igor Matovic on Thursday, December 31, 2020
Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM