Nina Táborská Kultúra

Bude mať Bratislava novú kreatívnu štvrť? Vieme o novom projekte The Most pod Mostom SNP

The Most je oficiálny názov nového projektu pod Mostom SNP. Tvoriť ho budú kontajnery, ktoré boli vyhostené zo Šafárikovho námestia. Projekt má ponúknuť širokej verejnosti a turistom celoročné kultúrno-spoločenské podujatia a mestu revitalizáciu upadajúceho verejného priestoru.

Ilustračný obrázok k článku Bude mať Bratislava novú kreatívnu štvrť? Vieme o novom projekte The Most pod Mostom SNP
Zdroj: Dnes24.sk

Občianske združenie The MOST sa v týchto dňoch priblížilo k realizácií projektu novej kreatívnej štvrti a na magistrát hlavného mesta podalo žiadosť o prenájom pozemku pri Moste SNP. Cieľom projektu má byť podpora lokálnej kreatívy, umenia a dizajnu, vedy, kvalitných remesiel, inovatívnych projektov, startupov, gastronómie, komunity, znevýhodnených skupín obyvateľov či urbánnych aktivít.

Projekt má ponúknuť širokej verejnosti a turistom celoročné kultúrno-spoločenské podujatia a mestu revitalizáciu upadajúceho verejného priestoru, novú zeleň či prevádzku verejných toaliet.

“Budem šťastná, keď sa projekt podarí. Vznikne nová kreatívna štvrť Bratislavy, miesto, kam budem môcť posielať zahraničných kamarátov nadýchnuť sa sviežeho dizajnu, ochutnať kvalitné jedlá, zažiť kultúru, či len kultúrnejšie čakať na autobus,” hovorí Dana Kleinert, riaditeľka Slovak fashion councilu – profesnej organizácie podporujúcej odevný priemysel na Slovensku a členka tímu THE MOST.

Prečítajte si viac tu: Kontajnery z Bratislavy nezmiznú! Chystá sa nový projekt, podporu má od primátora aj starostu Starého Mesta

Ďalšími krokmi podľa Moniky Bandúrovej – projektovej manažérky, je celý proces schvaľovania nájmu na meste. “Veríme, že samospráva tento inovatívny a občiansky projekt podporí a budeme môcť čo najskôr v novom priestore ponúknuť prvé vianočné aktivity Bratislave a jej obyvateľom,” dodala Bandúrová.

Projekt sa autori snažili verejnosti priblížiť už pred pár mesiacmi v rámci akcie Naše Mesto. Viac tu: Pod Mostom SNP to vďaka dobrovoľníkom ozelenie. Do skrášľovania prostredia sa zapojili známe tváre aj ľudia bez domova

“Keď sme v rámci dňa dobrovoľníctva Naše Mesto čistili tento priestor, zároveň sme sa pýtali ľudí čo si myslia o našom projekte. Páčil sa im a uvítali by ho,” prezradil známy herec Juraj Kemka.

Zakladajúci členovia THE MOST sú odborníci pôsobiaci v rôznych sférach v spoločnosti. Sú medzi nimi architekti, grafici, ľudia z organizácii pomáhajúcej ľuďom bez domova, jazykovedkyňa, či známi herci.THE MOST je občianska iniciatíva, ktorá má za cieľ revitalizovať neartikulované územie pod Mostom SNP a vybudovať nové miesto na mape Bratislavy – formálne aj obsahovo.

The Most je teda oficiálny názov nového projektu pod Mostom SNP. „Ide o slovnú hračku, kedy riešime revitalizáciu tohto miesta aj z architektonického hľadiska a na druhej strane sa na to pozeráme komplexnejšie, ako na projekt The Most of Bratislava,“ vysvetlila na záver Kleinert.

Autor foto: OZ The Most.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM