Krimi

Bude mať teroristický útok v Orlande viac obetí? Lekári sa obávajú najhoršieho!

Šialený prívrženec Islamského štátu Omar Mateen zavraždil v nedeľu v jednom z orlandských klubov 49 ľudí a ďalších 53 zranil.

Obetí strelca afgánskeho pôvodu ale môže byť o dosť viac. V orlandskej nemocnici je aj naďalej ešte 27 ľudí, šiesti sú zranení ťažko.

Lekár Mike Cheatham verejnosť informoval, že u väčšiny obetí sa zdravotný stav zlepšuje, nanešťastie sú ale aj také, ktoré majú komplikácie a musia o svoj život zabojovať.

PREČÍTAJTE SI: Mama, určite zomriem! Obeť strelca z Orlanda prosila pred smrťou o život najbližšiu osobu

Zvrátená propaganda

Medzitým sa Islamský štát (ISIS) rozhodol svojich prívržencov opakovane vyzvať, aby v teroristických atakoch pokračovali.

Za príklad im má slúžiť aj Mateenov prípad, pričom ako inšpirácia majú poslúžiť aj zábery z jeho vyčíňania v gay klube Pulse.

Vo viac než päťminútovom videu z dielne ISIS sú použité momentky spred baru, ktoré ukazujú policajné hliadky i sanitky a záchranárov. Cieľom je poukázať na to, aké sú bezpečnostné zložky bezradné, čo má byť aj ako želaná motivácia pre tých, ktorí terorizmus zvažujú.

Samotný páchateľ sa pred masovým vraždením dovolal na tiesňovú linku 911 a prisahal vernosť abú Bakrovi Bagdádímu, hlave radikálnej organizácie Islamský štát.

Niekoľko hodín po chorom vraždení sa priamo v Orlande zišlo množstvo gayov, lesbičiek a sympatizantov, ktorí si uctili pamiatku zosnulých a zároveň vyjadrili podporu pozostalým.

PREČÍTAJTE SI: Viac než trpká irónia. Vrah z Orlanda bol zamestnancom bezpečnostnej fir­my!

Islamská komunita na Floride akt odsúdila

Povzbudivé slová prišli aj od predstaviteľov miestnej komunity moslimov, ktorí Mateenov počin jednoznačne odsúdili, dokonca ho prirovnali ku zverstvu.

„Krásne americké mesto Orlando síce bolo v nedeľu zdemolované, ale my sa na základe tohto počinu nenecháme odradiť ani rozdeliť. Do sveta vysielame jasný odkaz, že ani terorizmus nás nezastraší,“ nechal sa počuť Rasha Mubarak z Rady pre americko-islamské vzťahy, ktorá sídli na Floride.

Orlandu vyjadrilo podporu hneď niekoľko desiatok miest po celom svete, množstvo ľudí vyjadrilo ľútosť nad barbarským aktom na sociálnych sieťach.

ZAUJÍMAVOSTI:

  • Mateen počas hovoru na núdzovú linku 911 pochvalne spomenul bratov Carnajevovcov, ktorí stoja za bombovým útokom počas Bostonského maratónu 2013.
  • Šialenca v rokoch 2013 a 2014 pre podozrenie na verejné sympatie smerom k ISIS vyšetroval úrad FBI, ale nič mu nedokázal.
  • Strelecký útok prišiel počas významného moslimského sviatku ramadán, čo podľa odborníkov na terorizmus znamená len jedno – radikáli sa nestránia terorizovať z pohľadu islamu ani počas tak významných dní, preto sa dá očakávať, že zbúraním tejto hranice príde na najrôznejších miestach sveta k ďalšiemu zabíjaniu.
  • Islamský štát sa k počinu stále nevyjadril.
  • V tú istú nedeľu, ako Mateen vraždil v Orlande, bol v Los Angeles, konkrétne v Santa Monice zadržaný iný útočník, ktorý, podľa vlastných slov chcel narušiť pochod gayov a lesbičiek v Západnom Hollywoode.

Dôvodom zatknutia 20 ročného Jamesa Howella bolo napadnutie skupiny gayov a podozrenie na to, že by mohol po časti LA rozmiestniť výbušniny.

Oba prípady ale spojitosť nemajú.

Streľba v orlandskom bare
1
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM