Politika

Bude musieť BBSK vrátiť EUROFONDY? Raši zasiahol, čo bude nasledovať?

Predseda BBSK Ondrej Lunter konštatoval, že kraj musí vrátiť časť eurofondov z viacerých projektov v celkovej výške spolu 1,89 milióna eur. Čo na to nové vedenie ministerstva?

Ilustračný obrázok k článku Bude musieť BBSK vrátiť EUROFONDY? Raši zasiahol, čo bude nasledovať?
10
Galéria
Zdroj: TASR/Martin Baumann / TASR/Jakub Kotian

Šéf Ministerstva investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie (MIRRI) Richard Raši (Hlas-SD) poveril štátneho tajomníka rezortu Michala Kaliňáka, aby urýchlene zorganizoval pracovnú skupinu na preverenie korekcií za eurofondové projekty, ktoré dostal Banskobystrický samosprávny kraj (BBSK). Skupina zložená zo zástupcov ministerstva a BBSK sa má stretnúť už tento týždeň. TASR o tom v pondelok informoval riaditeľ odboru komunikácie MIRRI Martin Dorčák.

Predseda BBSK Ondrej Lunter v piatok (27. 10.) konštatoval, že kraj musí vrátiť časť eurofondov z viacerých projektov v celkovej výške spolu 1,89 milióna eur. Toto rozhodnutie mu zaslalo bývalé vedenie ministerstva a to aj napriek tomu, že projekty boli predtým riadne skontrolované a schválené. Lunter označil korekcie, ktoré sa týkajú aj iných samospráv, za účelové a absurdné. Avizoval, že v tejto súvislosti zvažuje podať trestné oznámenie na neznámeho páchateľa, pretože konanie MIRRI reálne ohrozuje chod samospráv a spôsobuje hospodárske škody veľkého rozsahu.

„Prijímateľom eurofondov v regiónoch musíme pomáhať a nie ich trestať. Už v piatok som dal generálnym riaditeľom na ministerstve pokyn, aby pripravili výrazné zjednodušenie čerpania eurofondov. Aj pripravované rokovanie pracovnej skupiny má za cieľ nájsť cestu, ako efektívne čerpať európske peniaze a nie trestať úspešných žiadateľov,“ zdôraznil Raši.

Ako tiež Lunter upozornil, sú indície, že rezort mal v programovom období 2014 – 2020 rozdeliť viac prostriedkov na projekty IROP, než bola celková alokácia pre Slovensko. „Z oficiálneho dokumentu MIRRI je jasné, že mali k dispozícii 1,935 miliardy eur, ale schválené žiadosti o nenávratný finančný príspevok sú vo výške 2,539 miliardy eur,“ vysvetlil šéf BBSK.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Ďalšie aktuálne správy

Video: Jakub Forgács / Zdroj: Dnes24.sk
Pre korekcie eurofondových príspevkov zvažuje BBSK podanie trestného oznámenia
10
Galéria
Foto: Marek Mačica / Zdroj: BBSK
Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM