Zo Slovenska

Bude včela chráneným druhom živočícha? Na stole je návrh zákona

Minister životného prostredia Ján Budaj v máji avizoval, že chce, aby bola včela chráneným druhom živočícha.

Ilustračný obrázok k článku Bude včela chráneným druhom živočícha? Na stole je návrh zákona
7
Galéria

Návrh zákona na ochranu včely by mal slúžiť na rozvoj včelárstva a ochranu prostredia, v ktorom žije. Uviedli to z tlačového odboru Ministerstva životného prostredia (MŽP) SR. Návrh legislatívy analyzuje ministerstvo pôdohospodárstva v spolupráci s envirorezortom.

Chránená včela

„Zatiaľ vieme uistiť verejnosť, že avizovaná legislatívna úprava nebude v žiadnom prípade na úkor včelárstva na Slovensku. Práve naopak, bude slúžiť na jeho rozvoj a zároveň na ochranu prostredia, v ktorom včela žije,“ tvrdí tlačový odbor. Envirorezort však považuje za predčasné uvádzať konkrétne detaily návrhu.

Minister životného prostredia Ján Budaj (OĽANO) v máji avizoval, že chce, aby bola včela chráneným druhom živočícha. Taktiež spolu s ministrom pôdohospodárstva Jánom Mičovským (OĽANO) plánuje obmedziť chemické postreky, ktoré poškodzujú včely. Predseda Slovenského zväzu včelárov Milan Rusnák si myslí, že včelu treba chrániť zákonom, vysvetľovaním, vzdelávaním na školách, ekologickým vzdelávaním včelárov, finančnou podporou, úpravou nariadení o chemikáliách používaných na poliach a najmä podporou verejnosti.

Ste za to, aby bola včela chráneným druhom živočícha?

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM