Mário Hudák Regióny

Budíček páni, na Mnícháči ide o viac

Kauza alebo štandard? Dohodnime sa na slovnom spojení "zvláštny postup".

Ilustračný obrázok k článku Budíček páni, na Mnícháči ide o viac
Zdroj: Ilustračné foto

V prípade výrubu na Mníchovskom potoku sa po poslednej reportáži Diany Murdzíkovej z RTVS veľmi žiada použiť slovo „kauza“, bohužiaľ vzhľadom na to, že neide o nič nové, vhodnejšie by bolo zvoliť jednoducho slovo „štandard“. Tak sa teda pre celý ďalší text dohodnime na slovnom spojení „zvláštny postup“.

Je to smutné, ale „zvláštny postup“ a „ťažiarsky nástup“ mestských a štátnych lesov, vyvolal v rekreačnej a chatárskej bardejovskej mestskej časti Mníchovský potok v posledných týždňoch vlnu nespokojnosti a šoku u chatárov, záhradkárov, turistov, rekreačných športovcov a hlavne včelárov. Na jednej strane tu máme rekreačnú a chatársku oblasť, v ktorej okrem obyčajných včelárov a chatárov, vlastnia pozemky a chaty aj také osobnosti bardejovského verejného života ako je poslanec Vladimír Savčinský, alebo primátorov kancelár Jozef Guliga.

Na strane druhej celú krásnu jedľobučinu s prímesou starých líp, javorov a storočných jedlí vlastnia štátne Lesy Slovenskej republiky a 100%-ná mestská eseročka Mestské lesy Bardejov. Vedeli ste napríklad, že jej valnou hromadou je sám bardejovský primátor a v dozornej rade sedia poslanec Slavomír Hudák, spomínaný kancelár Jozef Guliga a riaditeľ poľsko-slovenského domu Marcel Tribus? Blahoželáme. Vlastníci lesov na Mníchovskom potoku, či už ide o mesto, alebo štát, však unisono tvrdia, že ide o „bohapustý hospodársky les“ (citujeme riaditeľa mestských lesov Vladimíra Zoľáka), že drevo na stavby potrebuje každý a oni iba plnia daný plán ťažby (či, v prípade mesta, nájmu sebe samému???), ktorý sa paradoxne označujú skratkou PSOL, teda Plán Starostlivosti o Lesy.

Zdroj: Bardejovský Reportér

Minimálne však zabúdajú na jednu vec. Komunikovať so skutočnými vlastníkmi lesov „na Mnícháči“, ktorými sú všetci Slováci a Bardejovčania s platným občianskym preukazom. Nikto iný ako „štát“ či „mesto“ tu reálne nie je. Odborníci a úradníci ich veci a lesy iba spravujú. Takže páni správcovia Bardejovčania, chatári, turisti, športovci a vonkoncom včelári (neverili by ste, ale dokonca ani včely) nie sú padnutí na hlavu. Ak je reálny charakter Mníchovského potoka dlhé roky „rekreačný, relaxačný a turistický“, ako to ľuďom roky tvrdíte, ak tu stovky rokov milióny včiel lietajú na jedle ktoré pamätajú ešte holé zadky našich predkov, ak donekonečna omiaľate mantry o UNESCU, jedinečnej prírode, najkrajšom meste, bardejovskej liečivej medovici a starostlivosti o „naše“ lesy, tak veľmi dobre zvážte či v tejto mestskej časti a v okolí minerálnych kúpeľných prameňov budete pokračovať v takej masívnej ťažbe ako sa to deje teraz.

Iba preto, aby ste mali viac peňazí. Alebo sa preberiete a požiadate o preklasi kovanie lesa na účelový, tak, aby bol v súlade s historickým aj súčasným charakterom tohto územia. Všetko ide, len treba chcieť.

Zdroj: Bardejovský Reportér
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM