Svet Správy

Budúcnosť dopravy: BMW už vyrába 10 % áut s elektrickým a hybridným pohonom

Automobilky postupne upriamujú pozornosť na moderné formy pohonu. Nemecké BMW predalo v tomto roku už 100 000 vozidiel s elektrickým alebo hybridným pohonom.

Ilustračný obrázok k článku Budúcnosť dopravy: BMW už vyrába 10 % áut s elektrickým a hybridným pohonom
Zdroj: TASR

Predseda správnej rady automobilky BMW Harald Krüger v pondelok uviedol, že výsledok pokladá míľnik v histórii firmy a dodal: „Podľa elektromobility meriam náš úspech“.

Mníchovčania uviedli na trh model i3 s čistým elektrickým pohonom a osem modelov s kombinovaným pohonom. Mercedes-Benz ich má šesť a Audi dva. Kým v Európe sú medzi novými autami, ktoré sa dostávajú do premávky, elektrické len 2 % áut, BMW Group dosiahla ich podiel 6 %.

Najväčší trh pre autá s elektrickým pohonom sa otvára v Číne. V roku 2019 tam budú musieť výrobcovia na ročnom predaji dosiahnuť podiel elektroáut 10 %. S týmto sortimentom sú v krajine najúspešnejšie domáce firmy BAIC, Zhidou a Byd.

Firma BMW má podľa vlastných údajov celosvetový podiel na predaji elektrických a hybridných vozidiel 10 %. Za jedenásť mesiacov tohto roka vyrobila 72 000 vozidiel s hybridným pohonom a 28 000 modelov i3 len s elektrickým pohonom. Automobilka Audi v rovnakom období dodala zákazníkom 15 000 áut s hybridným pohonom. Mercedes-Benz údaje o svojej výrobe v tejto oblasti nezverejnil.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM