ELA Správy

Budúcnosť (nielen) Slovenska je digitálna: Mestá a obce musia naskočiť na éru Smart City

Pojem Smart City sa pomaly udomácňuje už aj na Slovensku. Najbližšie desaťročie bude aj z pohľadu eurofondov príležitosťou vytvoriť tzv. inteligentné mestá.

Ilustračný obrázok k článku Budúcnosť (nielen) Slovenska je digitálna: Mestá a obce musia naskočiť na éru Smart City
Zdroj: Pixabay.com

Čítate tento článok cez smartfón? Ak áno, váš telefón je v doslovnom preklade inteligentný, vybavený operačným sytémom, s prístupom na internet. Ak máte na ruke smart hodinky, vašu práčku viete ovládať aj na diaľku a doma si regulujete teplotu z pohodlia telefónu, ste rozhodne „inteligentný“.

Aj toto sú smart „vecí“, s ktorými už bežne prichádzame do styku a uľahčujú nám život. Avšak žiť v Smart City, čiže inteligentnom meste alebo obci, má oveľa širší zmysel a význam: Stanete sa jeho súčasťou. Ak nie dnes, v blízkej budúcnosti určite.

Život v inteligentnom meste

V rámci Smart Cities sú totiž podporované oblasti energetiky, odpadového hospodárstva, dopravy, životného prostredia či informatizácie tak, že ich ako občan pocítite.

Ak jazdíte za nákupmi do Rakúska a fascinujú vás semafory, ktoré chytro reagujú na počet áut v križovatke a vy na prázdnej ceste nemusíte stáť na červenú, aj toto je smart prvok v praxi.

Iným príkladom je doprava vo veľkých mestách a na cestných uzloch, ktorá je neúnosná. Áno, aj toto môže vyriešiť dobrý smart projekt samosprávy, keďže zlá situácia na cestách je často spôsobená nevhodnou organizáciou dopravy.

Kľúčom pre dosiahnutie aj týchto riešení je využívanie dát a technológií tak, aby sa udržateľným spôsobom skvalitnili služby poskytované občanom.

Budúcnosť JE digitálna

Aktívny je aj štát. V posledných rokoch sa na Slovensku pojem Smart Cities výrazne skloňuje aj v jednotlivých operačných programoch a vyhlásených výzvach, z ktorých nám následne plynú peniaze z Bruselu.

Dohľad nad využívaním finančných prostriedkov z fondov Európskej únie patrí pod Úrad podpredsedu vlády SR pre investície a informatizáciu (ÚPVII), ktorý riadi Richard Raši (Smer-SD).

„Doteraz boli vyhlásené výzvy v celkovej alokácií 350 miliónov eur. Až 80 % verejných investícií pochádza eurofonodov. Nemali by sme cesty prvej a druhej triedy, nemali by sme zmodernizované mestá a obce. Eurofondy sú nutnosť na to, aby sa financovali základné potreby v štáte. Navyše, v programovom období na roky 2021 – 2027 má ísť pre Slovensko 13,4 miliardy eur a časť pôjde aj na potreby Smart Cities, čiže tento koncept bude to, čo Slovensko do roku 2030 potrebuje zaviesť,“ uviedla Denisa Žiláková, generálna riaditeľka Sekcie centrálny koordinačný orgán (ÚPVII).

Ako ďalej dodala, do konca roka chce úrad vytvoriť národnú stratégiu celého zabezpečenia. Starostovia nemajú podľa Žilákovej čas hľadať informácie a študovať koncept Smart Cities.

Od jari tohto roka preto zriadili portál, ktorý im ponúka vysvetlenie problematiky a obsahuje aktuálne výzvy. Okrem toho je k dispozícii aj zákaznícka linka, ktorá pomáha žiadateľom.

Polovica o smart (ne)vie

V téme budovania Smart Cities je aktívne aj Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS). Na Slovensku máme 2938 samospráv, z toho je 2661 obcí s počtom obyvateľov do tritisíc.

Ako vyplýva z prieskumu ZMOS-u, 54,2 % starostov vie, čo predstavuje koncept smart a 75 % z nich tvrdí, že má prínos pre modernizáciu samosprávy.

Odborník na samosprávy upozorňuje, že technológie sú nám nanič, ak ich nevieme správne používať. Ísť cestou smart znamená uchopiť jej filozofiu.

„Smart je prístup, ktorý v sebe spája gazdovský rozum s technologickými riešeniami. Ukazuje sa, že na Slovensku potrebujeme výrazne podporiť spoluprácu medzi obcami, aby mikroregióny dokázali zvyšovať kvalitu a rozsah verejných služieb spoločne, čo zvýši efektivitu, zníži riziká, rozloží ekonomické výdavky, podporí koordinovaný rozvoj územia a ľuďom, ako konečným užívateľom výhod, tak samosprávy doprajú zvýšený komfort a kvalitu života,“ uviedol pre Dnes24.sk Michal Kaliňák, expert na samosprávy a hovorca ZMOS.

Možnosť využívať mobilnú aplikáciu na komunikáciu so samosprávou, mať v obci zavedenú Wifi či zakúpiť ekologické vozidlo na mestský úrad je síce fajn a je to rozhodne pokrokové, ale… Stále sme len na začiatku.

V rukách to majú nielen starostovia a primátori, ale aj ich voliči a teda tí, ktorú môžu o inteligentnom smerovaní svojho mesta a obce rozhodnúť.

Ilustračné foto, pixabay.com

Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM