Aktualizované ELA Zo Slovenska

Voda zaliala časti Slovenska: Zatopilo cesty, vypadla elektrina a do domu UDREL blesk!

Intenzívne búrky na území Žilinského samosprávneho kraja (ŽSK) v pondelok spôsobili zvýšený počet výpadkov elektriny.

Ilustračný obrázok k článku Voda zaliala časti Slovenska: Zatopilo cesty, vypadla elektrina a do domu UDREL blesk!
2
Galéria
Zdroj: TASR

Podľa hovorcu Stredoslovenskej distribučnej (SSD) Miroslava Gejdoša je bez dodávky momentálne viac ako 10-tisíc odberných miest. Komplikácie polícia eviduje aj na cestách, najmä v Žiline a na Orave.

Silné búrky zasiahli aj Myjavu. Ľudí vydesila Intenzita bleskov, ktorá bola veľmi silná. Búrka tam stihla napáchať škody na viacerých miestach.

Bez elektriny

„Najsilnejšia búrka bola pred 16:00 na juhu stredného Slovenska v oblasti Lučenca. Súkromná meteorologická stanica v Lučenci zaznamenala náraz vetra o sile 61 km/h. Na postupujúcej línii búrok sa vytvára pomerne výrazný shelf cloud, ktorý je takmer vždy predzvesťou veľmi silných búrok,“ informuje iMeteo.sk.

Zdroj: Dnes24.sk

Druhá polovica popoludnia tak bude najrušnejšia na východnom Slovensku. Na západe a postupne aj na strednom Slovensku zavládne pokojnejšie počasie a naďalej tu bude teplo.

Aktualizované 17:05 Silné búrky, ktoré sa v pondelok popoludní prehnali Žilinským a Banskobystrickým krajom, spôsobili rozsiahle výpadky elektriny. Pocítilo ich približne 20-tisíc odberných miest.

Mimo prevádzky zostalo na dlhší alebo kratší čas približne 400 distribučných trafostaníc v správe Stredoslovenskej distribučnej (SSD). TASR o tom informoval špecialista externej komunikácie SSD Miroslav Gejdoš.

Najzasiahnutejšími regiónmi sú Považie, Kysuce, Orava, Liptov, Horehronie a Hont.

„Príčinou porúch sú najmä stromy a konáre popadané na elektrické vedenia. Tam, kde je to možné, prebiehajú manipulácie, vďaka ktorým dokážu energetici dopraviť elektrinu do domácností po nepoškodených elektrických vedeniach z iných okruhov,“ opísal Gejdoš.

Viaceré z porúch by sa energetikom malo podľa neho podariť vyriešiť už v najbližších hodinách, na mnohých miestach si však opravy vyžadujú dlhší čas.

„Všetko bude závisieť predovšetkým od rozsahu poškodenia a prístupnosti zasiahnutého miesta. Pracovníci sú v plnom nasadení a robia všetko, čo je v ich silách, aby obnovili dodávku elektriny pre všetky odberné miesta v čo najkratšom čase. Dotknutých obyvateľov žiadajú o pochopenie a trpezlivosť,“ do­dal.

Zaplavené cesty

Ako doplnila žilinská krajská policajná hovorkyňa Zuzana Šefčíková, v Žiline je zaplavený podjazd z Rajeckej cesty v smere na Solinky.

Polícia tiež eviduje spadnuté stromy na elektrické vedenie na Bratislavskej ulici v Žiline. V Slovenskom Pravne, na konci obce Abramová, je spadnutý strom cez cestu a blokuje jeden jazdný pruh. „Ulica Košická v Žiline je ťažko prejazdná,“ povedala pre TASR hovorkyňa.

Zdroj: Dnes24.sk

Popadané stromy

V Slanickej Osade na Orave je podľa Šefčíkovej spadnutý strom na ceste. „Celkovo na Orave evidujeme viac popadaných stromov,“ upozornila.

Búrka, ktorá sa Žilinou prehnala v popoludňajších hodinách, spôsobila popadanie niekoľkých stromov v Bôrickom parku a v mestskej časti Brodno.

„Zároveň dážď zaplavil viaceré úseky ciest, estakádu, okolie Rondla, úsek pri žilinskej nemocnici a podobne,“ priblížila hovorkyňa Žiliny Zuzana Holienčíková. V mestskej časti Považský Chlmec podľa jej slov udrel blesk do rodinného domu, pričom začala horieť strecha. Zdôraznila, že žiadne osoby neboli zranené.

Búrka na Myjave
2
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk/TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM