Jakub Forgács Hokej

Bystrica sa s Trenčínom stretne vo finále prvýkrát. Koho favorizujú štatistiky?

Bystrica vo finále obhajuje titul. Trenčín naň čaká od roku 2004. Pozreli sme sa na čísla...

Ilustračný obrázok k článku Bystrica sa s Trenčínom stretne vo finále prvýkrát. Koho favorizujú štatistiky?
5
Galéria
Zdroj: TASR

Zatiaľ čo pre hokejistov HC ‚05 iClinic Banská Bystrica bude finálová účasť v play off najvyššej súťaže štvrtou po sebe, trenčianska Dukla bude hrať o titul po 11-tich rokoch. V šiestich vzájomných zápasoch sezóny platilo pravidlo 'môj dom – môj hrad‘, dve predchádzajúce vzájomné série v play off však vyzneli lepšie pre „baranov.“ Banská Bystrica vo finále obhajuje titul, Trenčín naň čaká od roku 2004.

Trenčania vo finále túžia dokonať hokejovú rozprávku. V sezóne 2016/2017 bojovali o zotrvanie v najvyššej súťaži a v dramatickej baráži napokon tesne uhájili tipsportligovú príslušnosť. Pre Trenčín to bude 8. finálová účasť v histórii. Predošlá sa datuje do roku 2007, keď Dukla nestačila na Slovan Bratislava. Trenčiansky klub má na konte zatiaľ tri majstrovské tituly, posledný z nich získal v roku 2004. V počte ligových prvenstiev sú s tromi titulmi na 3. mieste s výrazným odstupom za Košicami a Slovanom Bratislava, ktorí zvíťazili zhodne 8-krát.

Súboj 3. so 4.

Klub z Banskej Bystrice je už tradičným favoritom celej sezóny. Od roku 2015 nechýbal ani raz vo finále a po dvoch neúspešných bojoch o titul dokázal v roku 2017 triumfovať, keď zdolal Nitru 4:2 na zápasy. „Barani“ sú vo finále štvrtýkrát v rade i celkovo. Ich cieľom je obhajoba titulu, čo sa v najvyššej slovenskej súťaži naposledy podarilo HC Košice, ktorý triumfoval v rokoch 2014 a 2015. Prípadným druhým titulom by sa v počte prvenstiev vyrovnali Zvolenu. Trenčín a Banská Bystrica zatiaľ na seba v play off narazili iba dvakrát. V oboch prípadoch to bolo vo štvrťfinále a Banská Bystrica nadviazala na zdolanie tohto súpera z roku 2015 aj o rok neskôr, keď triumfovala zhodne 4:1 na zápasy. Vzájomné zápasy v základnej časti Tipsport ligy 2017/2018 ukázali, že domáce prostredie je v nich veľkou výhodou. Vo všetkých zvíťazil domáci tím a až na prvý duel v Trenčíne v riadnom hracom čase.

Trenčín a Banská Bystrica sa v semifinále postarali o vyradenie Zvolena resp. Nitry, takže finále bude súbojom tretieho tímu so štvrtým po základnej časti. Trenčania postúpili do finále po tom, čo vo štvrťfinále vyradili Poprad (4:0 na zápasy) a zvládli aj náročný duel proti druhému tímu po základnej časti HKM Zvolen (4:2). Banskobystričania zvládli atraktívnu sériu štvrtého tímu s piatym proti Košiciam (4:1) a následne si bez problémov a až prekvapujúco jednoznačne poradili aj so svojím finálovým sokom z uplynulých dvoch sezón Nitrou 4:0.

Opory v bránke

Trenčania v doterajších dvoch sériách potvrdili, že v play off sú dôležité skúsenosti. Na čele kanadského bodovania tímu vo vyraďovacej časti je Peter Sojčík, ktorý získal 9 bodov (4+5) v 10. zápasoch. Druhý v poradí je Branko Radivojevič s ôsmimi bodmi (4+4), tretím skúsený zadák Tomáš Starosta (2+5). Najviac trestných minút v play off nazbieral obranca Patrik Bačik (28).

V drese Banskej Bystrice si útočník Éric Faille drží priemer jedného bodu na zápas (4+5), výbornú formu „chytil“ aj Guillaume Asselin, ktorý v 9. zápasoch bodoval osemkrát (5+3), čo je o bod menej ako tretí Miloš Bubela (4+3). Asselin je s 26. trestnými minútami zároveň najvylučovanejším „baranom“ v play off.

Oba tímy majú výrazné opory aj v bránke. Trenčiansky Michal Valent je jasnou jednotkou v Dukle, o čom svedčí aj jeho 93,57-percentná úspešnosť zásahov vo vyraďovačke. V oporu svojho tímu sa postupne vypracoval aj Jan Lukáš, ktorý z bránkoviska Banskej Bystrice vytlačil Fína Teemu Lassillu a v play off má úspešnosť zásahov 95,29 percent.

Trenčín – Banská Bystrica v play off:

  • 2014/2015, štvrťfinále: Bystrica 4:1 na zápasy (1:0, 4:0, 3:2, 4:5 sn, 4:2)
  • 2015/2016, štvrťfinále: Bystrica 4:1 (3:0, 0:1, 2:1 sn, 0:1 pp, 3:0)
  • Vzájomné zápasy v prebiehajúcej sezóne z pohľadu Trenčína: 3:2 pp, 2:5, 4:2, 2:3, 1:0, 0:2

Foto: ilustračné

FOTO: Bystrickí barani - hokejové momentky
5
Galéria
Zdroj: TASR

Hokej Slovensko: viac aktuálnych správ z hokeja

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM