Jakub Forgács Šport Futbal

Bystričan Marek s historickým úspechom. Má striebro z majstrovstiev sveta vo futbale

Pod Urpínom vyrastá viacero športových talentov. Jedným z nich je aj mladý futbalista Marek Macko, ktorý prednedávnom so spoluhráčmi získal striebro na svetovom šampionáte. Ako sa zrodil tento úspech? Viac prezradil v rozhovore...

Ilustračný obrázok k článku Bystričan Marek s historickým úspechom. Má striebro z majstrovstiev sveta vo futbale
35
Galéria
Foto: Ján Peteraj

Bystričan Marek Macko (17) je na prvý pohľad bežný chalan. Na konte má však úspech, ktorý mu iní jeho rovesníci môžu iba ticho závidieť. Študent Súkromného gymnázia Železiarne Podbrezová si totiž iba pred pár dňami vybojoval so svojimi spoluhráčmi, medzi ktorými je aj ďalší Bystričani Michal Trnovský, strieborné medaily na majstrovstvách sveta stredných škôl (do ročníku 2001) v Belehrade. Talentovaného futbalistu sme vyspovedali v rozhovore.

Ako ste sa vôbec dostali na majstrovstvá sveta?

Základom bola kvalifikácia, ktorá sa hrala v Košiciach. Vyhrali sme všetky zápasy.

Museli ste kvôli šampionátu aj nejako upraviť tréningy?

Nie, tréningy sme nijako špeciálne neriešili. Iba liga sa musela pomeniť, nahustili sa zápasy a vyčerpalo nás to, keďže za desať dní sme hrali tri majstrovské zápasy.

Na majstrovstvách sveta ste ziskom druhého miesta dosiahli historický úspech. Podarilo sa už nejakému slovenskému tímu niečo podobné?

Prepísala sa história. Tento turnaj sa organizuje od roku 1976 a najlepšie sa doteraz umiestnila Murgaška v 86., kedy skončila na treťom mieste.

Majstrovstiev sa zúčastnilo 24 tímov. Ako ste prechádzali turnajom?

V skupine sme hrali proti Luxembursku, ktoré sme porazili 4:0, Dánsko sme zdolali 5:0, zápas s Rakúskom sme prehrali 0:5, keď sme dostali všetky góly v podčíslení po červenej karte a nakoniec sme porazili Spojené Arabské Emiráty 2:0. Vo štvrťfinále sme zdolali Grécko 5:0 a v semifinále sme narazili na Slovinsko, ktoré celý turnaj nedostalo ani jeden gól a ani my sme mu nedokázali dať gól v riadnom hracom čase. Takže sa rozhodlo netradične, v nájazdoch.

Vo finále vás čakal súper svetového rangu, Brazília…

Určite to bol najťažší súper. Prehrali sme 3:0, hoci sme sa držali, ale Brazílčania mali vo všetko navrch. Jediné, v čom sme dominovali my, bola fyzickosť v súbojoch. Keď sme dostali na konci prvého polčasu gól do šatne, to nás rozhodilo a v druhom prišli ďalšie dva.

Ako ste trávili voľné chvíle v Belehrade?

Hralo sa na viacerých ihriskách a približne pol hodinu sa cestovalo, takže veľa voľného času nezostalo. Väčšinou sme spali na izbách, keďže sme boli unavení po zápasoch alebo sme boli vo wellnese. Večer sme sa išli prejsť do mesta, najesť sa alebo do obchoďáku, užiť si atmosféru Belehradu.

Máš nejaký vysnený klub, v ktorom by si chcel skončiť?

Určite v nejakej prvej lige, zahraničnej, v Serie A, La Lige alebo Premier League. To už je asi jedno.

Keď práve netrénuješ, ako najradšej tráviš svoj voľný čas?

Som s priateľkou a venujem sa jej a rodine.

Pozrite si v priloženej fotogalérii zábery zo svetového šampionátu, kde Marek so svojím tímom dosiahol historický úspech!

V OBRAZOCH: Mladí Slováci sa stali vicemajstrami sveta vo futbale
35
Galéria
Foto: Roman Snopko
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM