Jakub Forgács Správy Regióny Zo Slovenska

Bystričania sa dočkali. Korčuliarska dráha privíta prvých korčuliarov už o pár dní!

S novou korčuliarskou dráhou sa Bystričania dočkajú aj ďalších noviniek. V parku pribudla dlažba pre nevidiacich aj bezplatné wifi.

Ilustračný obrázok k článku Bystričania sa dočkali. Korčuliarska dráha privíta prvých korčuliarov už o pár dní!
8
Galéria

Banskobystričania môžu už čoskoro zlepšiť svoju kondíciu, posilniť svaly a stratiť pred letom nadbytočné kilá. Priamo v centre mesta, pod Pamätníkom SNP, vyrástla relaxačno-oddychová zóna, ktorá vytvára kvalitné podmienky pre rekreačných korčuliarov, chodcov, ale i cyklistov. „Oficiálne otvorenie takmer pol kilometrovej korčuliarskej dráhy sa uskutoční už budúci piatok, 5. mája o 15:00,“ uviedla hvoorkyňa primátora Zdenka Sekerešová.

„Na vybudovanie betónového korčuliarskeho oválu zhotoviteľ nasadil stavebný stroj, tzv. finišer. Patrí medzi moderné metódy realizácie podobných povrchov a v Banskej Bystrici bol využitý po prvý raz. Na dráhe v najbližších dňoch pribudne aj niekoľko piktogramov, ktoré budú znázorňovať, že je určená len pre korčuliarov,“ pokračovala hovorkyňa.

„Po ľavej strane od Pamätníka SNP, v severnej časti areálu, bol pôvodný chodník rozšírený a bude slúžiť ako cyklochodník. V ďalšej fáze pripravovaných projektov sa napojí na plánovanú cyklotrasu Senica – Hušták, ktorá je v štádiu príprav projektovej dokumentácie. Chodník je zároveň bezbariérovo upravený. Jeho súčasťou je dlažba pre nevidiacich, ktorých má usmerniť, aby nevstúpili korčuliarom do dráhy,“ objasňuje Vladimír Brieda, vedúci Oddelenia investičnej výstavby a riadenia projektov Mestského úradu v Banskej Bystrici.

V juhozápadnej časti sa chodník pre peších odklonil k detskému ihrisku a vonkajšiemu fitnes priestoru, čím sa zabránilo akémukoľvek výrubu stromov. V parku pribudlo nové osvetlenie, lavičky na oddych, ale aj lavičky na obutie korčúľ, odpadkové koše i profesionálna bezpečnostná kamerová zóna so systémom pripojenia na wifi.

„Po Námestí SNP, Robotníckom dome či radnici, vytvárame ďalšiu bezplatnú wifi zónu priamo v areáli korčuliarskej dráhy pod názvom SmartBanskaBys­trica. Zamerali sme sa aj na zvýšenie bezpečnosti rozšírením kamerového systému s priamym automatickým napojením na príslušníkov mestskej polície. Ak dôjde v parku k incidentu, znečisťovaniu prostredia alebo ničeniu majetku mesta, systém na to stálu službu automaticky upozorní. Moderná technológia nám zároveň umožní monitorovať, koľko ľudí korčuliarsku dráhu využíva,“ dopĺňa prednosta MsÚ Martin Adamec.

Investícia do vybudovania relaxačno-oddychovej zóny, po verejnom obstarávaní, predstavuje sumu vo výške 275 000 eur, plus vyvolané investície na spevnenie nestabilného podložia v hodnote 18 000 eur. Z toho 100 000 eur získala samospráva z vládnej dotácie.

Pozrite si, ako prebiehala stavba korčuliarskej dráhy, v priloženej fotogalérii!

V OBRAZOCH: Bystrica bude mať novú korčuliarsku dráhu
8
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM