Jakub Forgács Rôzne Ona

Bystrická gynekologička nám to prezradila: Najčastejšie povery a fámy, s ktorými sa u žien stretávam!

S akými najčastejšími fámami či poverami sa u žien či mladých dievčat v praxi stretáva, sme zisťovali u banskobystrickej gynekologičky MUDr. Dagmar Fulmekovej. Zároveň nám aj jasne vysvetlila, prečo im netreba veriť.

Ilustračný obrázok k článku Bystrická gynekologička nám to prezradila: Najčastejšie povery a fámy, s ktorými sa u žien stretávam!
45
Galéria

Ktorým fámam či poverám čelí v praxi známa banskobystrická gynekologička MUDr. Dagmar Fulmeková najčastejšie a prečo im netreba veriť? To nám prezradila v rozhovore.

„Na fámy sa v našej ambulancii pacientky pýtajú zriedkavo. Máme stálu klientelu, ktorá je systematicky vzdelávaná pri každej návšteve. Medzi časté fámy patria obava z röntgenového žiarenia pri mamografii, zavlečenia infekcie pri gynekologickom vyšetrení alebo zbytočnosti preventívnych prehliadok,“ povedala Fulmeková, ktorá ďalej vymenovala ďalšie časté fámy, súvisiace s antikoncepciou:

Lepšia prírodná antikoncepcia

Raz sa jej spýtala pacientka pri riešení jej antikoncepcie, či nie je niečo na prírodnej báze také spoľahlivé ako hormonálna antikoncepcia, lebo ona chémiu brať nebude. V dnešnej dobe sa dá takmer pre každú ženu ušiť antikoncepcia na mieru. Jednak je široký výber hormonálnych antikoncepčných preparátov s rôznym zložením, rôznou schémou, rôznou dávkou, a dokonca rôznou formou vstrebávania do organizmu. Sú konštruované tak, aby boli účinné, nespôsobovali vedľajšie nežiadúce účinky a majú priaznivý efekt na kvalitu pleti, pravidelnosť menštruačného cyklu, silu krvácania, ba priaznivo ovplyvňujú vaječníky.

Riziká antikoncepcie

Je pravdou, že antikoncepcia zvyšuje riziko možnej embólie. Je však podstatne nižšie ako v gravidite. Niekedy si toto riziko zvyšujú pacientky sami, keď napríklad fajčia alebo zamlčia nejaké závažné ochorenie. Lekár presne vie, či pacientka môže brať hormonálnu antikoncepciu, v akej forme, dávke alebo je radšej doporučí napríklad vnútromaternicové teliesko alebo dokonca teliesko, ktoré je nosič hormonálnej antikoncepcie.

Mikropotraty pri vnútromaternicovej antikoncepcii

Nie je pravdou, že pri vnútromaternicovej antikoncepcii dochádza k mikropotratom. To je nesprávny názor. Mechanizmus pôsobenia telieska je komplexný, nie mechanický.

Strata ženskosti pri sterilizácii

Pri sterilizácii sa niekedy stretnem s názorom, že pacientka stratí svoju ženskosť. To tiež nie je pravda, pretože hormonálne sa nič nemení. Ale je pravdou, že niekedy aj najspoľahlivejšia antikoncepcia môže zlyhať. Kuriozitou bola pacientka, ktorá otehotnela práve po absolvovaní sterilizácie.

S fámami o hygiene intímnych partií sa podľa jej slov prakticky už vôbec nestretáva. „V pošve je kyslé prostredie a u zdravej pacientky sa nemení. Robiť si výplachy po pohlavnom styku je skôr bežné v iných kultúrach. Pošva je kyslá a vie si sama poradiť s mnohými atakmi. Iné je to vtedy, keď sa pH zmení v dôsledku bratia antibiotík, pri cukrovke alebo kortikoidovej liečbe. Ale to je dlhé rozprávanie,“ dodala na záver Fulmeková.

Pozrite si v priloženej fotogalérii aj aktuálne zábery zasnežených bystrických ulíc!

Čítajte tiež:

Bystrický gynekológ Peter Hunák: 5 vecí, s ktorými sa na mňa pacientky obracajú najčastejšie

Žena, ktorú pozná množstvo bystrických mamičiek: Prečítajte si rozhovor s gynekologičkou Petrovičovou

Titulné foto: archív Dagmar Fulmekovej

Januárové prebudenie Perinbaby v uliciach Bystrice v bohatej FOTOGALÉRII
45
Galéria
Foto: Jakub Forgács / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM