Jakub Forgács Regióny Kultúra

Bystrické Kino v bazéne aj toto leto. V PROGRAME filmové lahôdky aj koncerty

Výberový filmový program, koncerty a literárne besedy... Už o pár dní opäť zažijeme premietanie pod holým nebom v areáli známeho bystrického gymnázia.

Ilustračný obrázok k článku Bystrické Kino v bazéne aj toto leto. V PROGRAME filmové lahôdky aj koncerty
4
Galéria
Zdroj: Kino v bazéne

Priestor nádvoria Gymnázia Jozefa Gregora Tajovského opäť otvorí svoje brány širokej verejnosti v rámci projektu Kino v bazéne. 22. júna 2017 začne už piaty ročník výnimočných podujatí, ktoré prinesú nielen výberový filmový program, koncerty a literárne besedy, ale aj neobyčajný zážitok z architektúry miesta, ktoré je medzi školskými budovami skryté už 40 rokov.

Do priestoru, ktorí začali revitalizovať ako študenti v roku 2013, tentokrát organizátori opäť prinesú najmä silné filmové zážitky. Kino v bazéne už 22. júna o 21:30 otvorí najlepší európsky film uplynulého roka Toni Erdmann​, program bude pokračovať 29. júna o 21:30 projekciou dokumentárneho filmu Richard Müller: Nespoznaný ​režiséra Mira Rema, ktorý minulý rok do bazéna zavítal aj osobne. „Náš filmový program ukazuje súčasný svet a hrdinov vo fáze krízy a úpadku. Tak ako my, aj oni si hľadajú cestu von z problémov a nie vždy sa im darí,“ opisuje filmový výber dramaturg Slavo Sochor.

V bazéne premietnu nemeckú drámu 24 týždňov ​(6. júl, 21:00), ​americkú road-movie s Viggom Mortensenom Toto je náš svet (13. júl, 21:00), filmové spracovanie románu Moniky Kompaníkovej Piata loď ​(20. júl, 21:00), rozsiahle rumunské podobenstvo Sieranevada ​(27. júl, 21:00), posledný film Jima Jarmuscha Paterson ​(3. august, 20:30), srbskú čiernu komédiu Denník rušňovodiča ​(10. august, 20:30) ​a filmový program uzatvoria sugestívnou sociálnou drámou s Karlom Rodenom Nikdy nejsme sami​ (17. august, 20:30).

Okrem filmov tento rok Kino v bazéne prinesie aj dva multižánrové podujatia Nech žije bašta! pod hlavičkou vznikajúceho bystrického projektu Literárna bašta, ktorý sa snaží o vybudovania rezidenčného literárneho sídla a kaviarne v historickej bašte na pomedzí Lazovnej a Katovnej ulice. Publikum z bazéna sa tak môže 22. júla a 19. augusta tešiť na popoludnia výdatne naplnené literárnymi diskusiami, čítačkami a koncertmi. Ako po minulé roky, aj tentokrát budú všetky projekcie a podujatia v bazéne voľne sprístupnené.

V OBRAZOCH: Bystrické Kino v bazéne opäť ožíva
4
Galéria
Zdroj: Kino v bazéne
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM