Regióny Rôzne

Bystricou sa bude pochodovať proti fašizmu. Na námestí vystúpia umelci aj športovci

Zástupcovia aktivistov, menšín, univerzity, cirkví, no i folkloristov, umelcov či športovcov vyrazia do ulíc. Zapoja sa do protifašistického pochodu.

Ilustračný obrázok k článku Bystricou sa bude pochodovať proti fašizmu. Na námestí vystúpia umelci aj športovci
Zdroj: TASR

Z Huštáku na Námestie SNP povedie protifašistický pochod. Uskutoční sa v sobotu 7. októbra. „Podujatie je reakciou na viditeľný nárast prejavov extrémizmu a nárast podpory fašistov v spoločnosti. Rovnako má za úlohu vyslať pred blížiacimi sa voľbami do orgánov samosprávnych krajov jasný signál, že opätovné víťazstvo týchto síl ľudia v kraji odmietajú. Pochod organizujú aktivisti a aktivistky z banskobystrickej platformy Nie v našom meste,“ uvádzajú organizátori.

„Každý deň na vlastné oči vidíme početné prejavy nenávisti na verejnosti alebo sociálnych sieťach, prejavy rôznych foriem extrémizmu a nárast otvorenej náklonnosti k fašizmu. Takéto negatívne trendy považujeme za veľkú hrozbu a nemožno ich len potichu prečkať. Zo spoločnosti musí byť počuť hlasné odmietnutie týchto extrémov. Ako môžeme vidieť posledné roky, Banskobystrického kraja sa tento problém výrazne týka,“ uvádza koordinátorka platformy Nie v našom mesteMartina Strmeňová a dodáva, že načasovanie pochodu necelý mesiac pred župnými voľbami nie je náhoda.

„Chceme ukázať pravý opak toho, proti čomu pochodujeme. Podujatie sa teda bude niesť predovšetkým v duchu tolerancie a spájania síl. Proti nenávisti vykročíme všetci spoločne bez ohľadu na farbu pleti, vierovyznanie, profesiu, sexuálnu orientáciu a pod. Na samotnom pódiu dostanú priestor zástupcovia aktivistov, komunít, umelcov, športovcov či univerzity,“ hovorí ďalej Martina Strmeňová.

Protifašistický pochod, ktorý je vyvrcholením kampane Spolu je nás viac, štartuje o 15:00 z Huštáku (Námestie Vajanského), pokračuje nábrežím Hrona a skončí pred pódiom na Námestí SNP. Pred účastníkov sa postavia viacerí rečníci, zástupcovia aktivistov, menšín, univerzity, cirkví, no i folkloristov, umelcov či športovcov. Podujatie obohatia aj hudobné vystúpenia Katky Málikovej, FS Mladosť či kapely Christmas.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM