Webnoviny - Svet

Bývale vedenie v L. Mikuláši zaplatilo za kalendáre 15000 €

WEBNOVINY.SK

Ilustračné foto SITA/Gabriel LiptákLIPTOVSKÝ MIKULÁŠ 24. mája (WEBNOVINY) – Kontrola Najvyššieho kontrolného úradu (NKÚ) za rok 2010 na radnici v Liptovskom Mikuláši zistila porušenie viacerých zákonov a zásad hospodárenia mesta. Uviedol to hovorca radnice Peter Lehotský. „Predošlé vedenie podľa výsledkov kontroly vlani v rozpore so zákonom naložilo s vyše 700-tisíc eurami. Celkovo 32 zistení hovorí o nedostatkoch počas periodickej náhodnej kontroly s majetkom, financiami, záväzkami a pohľadávkami. S dodatkom, že kontrolný systém mesta je nedostatočný,“ tlmočil stanovisko Lehotský. Bývalý primátor Ján Blcháč pre agentúru SITA uviedol, že podľa jemu dostupných informácií sa v protokole objavujú zistenia, "ktoré sú poznamenané tým, že kľúčoví zamestnanci radnice boli, možno účelovo, prepustení už v januári pred začiatkom kontroly.“ Kvalita informácií, ktoré dostal NKÚ, je podľa Blcháča do istej miery otázna. „Nevylučujeme, že v uplynulých mesiacoch došlo aj ku skartácii viacerých dokumentov,“ poznamenal. Dodal, že rozsiahlejšie vyjadrenie k zisteniam NKÚ pre agentúru SITA poskytne 25. mája.

„Boli sme povinní doručiť na úrad návrh opatrení, ktoré vyplývajú z nálezov. Pokračujeme analýzami nálezov a z nich budú vyplývať ďalšie kroky," vysvetlil ďalší postup hovorca mesta Lehotský. Radnica zvažuje žaloby, zosobnenia škôd a nevylučuje aj trestné oznámenia. "Musíme identifikovať zodpovedných a posúdiť mieru ich zodpovednosti,“ odpovedal Lehotský na otázku agentúry SITA či mesto zvažuje súdnu dohru. „Zistenia sú veľmi smutné, a to išlo len o náhodnú, nie systematickú, kontrolu za jeden rok. Správu o kontrole postúpime aj poslancom mestského zastupiteľstva,“ konštatoval primátor Alexander Slafkovský.

Kontrola trvala od januára do apríla

Preukázala, že radnica bez obstarania objednala tovary, služby a práce za 81-tisíc eur. „Išlo napríklad aj o nástenné kalendáre za 15-tisíc eur," informoval Lehotský. Kalendáre mala podľa výsledkov kontroly dodať spoločnosť podieľajúca sa na volebných kampaniach bývalého primátora. „Verejné obstarávanie podľa protokolu kontroly bolo obídené aj pri zhotovení lezeckej steny za takmer 26-tisíc eur. Počas roka 2010 bolo nakúpených 375 fliaš alkoholu za 2,3-tisíc eur. NKÚ nenašiel doklady, ktoré by svedčili o potrebe takého množstva alkoholu. Tým kontrolovaný subjekt nezachoval hospodárnosť,“ poukázal na zistené nedostatky Lehotský.

Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM