Aktualizované Krimi

Bývalý policajný prezident Tibor Gašpar a ďalší budú stíhaní väzobne

Rozhodnutie nie je právoplatné, obvinený a jeho obhajca podali sťažnosť.

Ilustračný obrázok k článku Bývalý policajný prezident Tibor Gašpar a ďalší budú stíhaní väzobne
5
Galéria
Zdroj: TASR/Martin Baumann

Bývalý policajný prezident Tibor Gašpar bude stíhaný väzobne. Rozhodol o tom sudca pre prípravné konanie Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) v Pezinku. Rozhodnutie nie je právoplatné, obvinený a jeho obhajca podali sťažnosť. Médiá o tom informoval obhajca Tibora Gašpara Eugen Cimmermann.

Cimmermann zastupuje v prípade obvinených a zadržaných počas štvrtkovej (5.11.) policajnej akcie Očistec i bývalého zástupcu riaditeľa Národnej jednotky finančnej polície NAKA Milana Mihálika, ktorého podľa rozhodnutia súdu budú tiež stíhať väzobne.

Mohli by ovplyvniť svedkov

„ŠTS rozhodol o väzbe mojich klientov s tým, že vyhovel návrhu prokurátora Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) a vzal ich do väzby. Moji klienti vo vzťahu k rozhodnutiu ŠTS podali sťažnosť. Tým pádom rozhodnutie nie je právoplatné, ale je vykonateľné. O našej sťažnosti následne bude rozhodovať Najvyšší súd SR,“ povedal obhajca.

Na otázku TASR, či bývalý policajný šéf bude väzobne stíhaný aj z dôvodu možného úteku, Cimmermann uviedol, že „sudca nevyhovel návrhu v plnom rozsahu“. Obaja jeho klienti teda budú väzobne stíhaní z dôvodu možného ovplyvňovania svedkov a dôvodu možného pokračovania v trestnej činnosti.

Aj bývalého riaditeľa Národnej protikorupčnej jednotky Róberta Krajmera zobral súd do väzby. Postupne sa rozhoduje o ďalších obvinených bödörovcoch.

Následne má sudca ŠTS vyhlásiť rozhodnutie v prípade obvineného bývalého riaditeľa protikorupčnej jednotky NAKA Róberta Krajmera a bývalého šéfa finančnej spravodajskej jednotky NAKA Mariána Zetochu.

Hraško vypovedať nemôže

Či rozhodne aj v prípade bývalého šéfa NAKA Petra Hraška, nie je známe. Jeho obhajca Ľubomír Hlubočan v nedeľu popoludní pre médiá uviedol, že jeho klient nie je schopný výsluchu. Podrobil sa v sobotu lekárskemu ošetreniu. Údajne má psychické problémy.

Ako posledného by mali predviesť bývalého riaditeľa finančnej jednotky NAKA Bernarda Slobodníka. Bývalého riaditeľa finančnej jednotky NAKA nebudú stíhať väzobne. Rozhodol o tom v nedeľu večer sudca pre prípravné konanie Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) v Pezinku. Rovnako ani Ivana Bobockého, ktorý sa v sobotu počas výsluchu pred sudcom k obvineniam priznal.

Prokurátor ÚŠP podal návrh na väzobné stíhanie ôsmich osôb v sobotňajších skorých ranných hodinách. Obvinenie vyšetrovateľ NAKA vzniesol pre viaceré trestné činy, okrem iného pre zločin založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny, korupčné trestné činy a trestný čin zneužívania právomoci verejného činiteľa.

Dovedna je obvinených 13 osôb – medzi nimi aj špeciálny prokurátor Dušan Kováčik, bývalý elitný policajt Pavol Vorobjov, nitriansky podnikateľ Norbert Bödör a Milan Žáčik. Tí sú už dávnejšie stíhaní väzobne. Jednu osobu z policajného zaistenia prepustili.

Očistec - výsluch na ŠTS v Pezinku
5
Galéria
Zdroj: TASR/Jakub Kotian
Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM