Webnoviny - Svet

Čachtický hrad pre verejnosť uzatvoria

WEBNOVINY.SK

Zrúcaninu hradu Čachtice.Foto: Ilustračné foto SITA/Richard NemecTRENČÍN 6. júna (WEBNOVINY) – Čachtický hrad bude počas plánovanej rekonštrukcie zatvorený. „Už teraz tam má verejnosť vstup len na vlastné riziko,“ uviedla pre agentúru SITA starostka obce Čachtice Anna Ištoková. Nevie však presne určiť, kedy s opravou začnú.

Obec čaká na výsledky kontroly verejného obstarávania na výber dodávateľa. Čachtický hrad získal na obnovu asi 2,5 milióna eur prostredníctvom eurofondov.

Za tieto peniaze by mali podľa Ištokovej zabezpečiť statiku hradných múrov a prekryť kaplnku. Projekt zároveň rieši aj odlesnenie priekopy a valu, zatrávnenie hradného nádvoria a vytvorenie oddychového posedenia. Hrad rekonštrukciu podľa Ištokovej potreboval, keďže múry „už nahlodal čas“ a je potrebné zvýšiť bezpečnosť turistov, ktorí navštívia sídlo krvavej grófky.

Rovnaké sumy na rekonštrukciu z eurofondov získali aj Trenčiansky hrad a Beckovský hrad. V Trenčíne obnovia kasárne na Dolnom hrade, v Beckove sa obnoví Dolný hrad a vznikne tam muzeálne nádvorie. Obec pôvodne plánovala opraviť aj Horný hrad, celková obnova hradu zo začiatku 13. storočia by však stála omnoho viac.

Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM