Rastislav Búgel Zo Slovenska

Čaká nás takmer JARNÝ deň s VYSOKÝMI teplotami: Na hory však udrie ORKÁN!

Na Slovensku pokračujú nadpriemerne teplé dni. Príjemné počasie by sme si mali užiť ešte poriadne dlho.

Ilustračný obrázok k článku Čaká nás takmer JARNÝ deň s VYSOKÝMI teplotami: Na hory však udrie ORKÁN!
Zdroj: TASR/Jaroslav Novák , TASR/Henrich Mišovič

Hoci je len začiatok februára, teploty tomu nenasvedčujú. Opäť nás čaká nadpriemerne teplý deň.

„Do našej oblasti sa aktuálne dostáva teplý vzduch od západu a toto prúdenie by sa malo v nadchádzajúcich hodinách zmeniť na ešte teplejšie, juhozápadné prúdenie,“ informuje server iMeteo.sk.

Bude ešte teplejšie

Už v nedeľu a v pondelok sa hlavne na juhozápade teploty šplhali k hranici +15 °C. V utorok (6. februára) môžu teploty túto hranicu prekonať.

Čaká nás jasné až polooblačné počasie, pri ktorom teploty vystúpia na +10 až +16 °C. Chladnejšie bude ešte pod Tatrami, kde bude pod +10 °C.

„Veľmi teplé počasie však naše územie čaká aj v priebehu zajtrajšieho dňa, kedy by sa v najteplejších regiónoch na juhozápade mohli dostať teploty až na +17 °C,“ dodáva server.

Predpoveď na ďalšie dni

Vysoké teploty nás budú tešiť ešte niekoľko najbližších dní. Mierne ochladenie sa očakáva až v závere týždňa, no nepôjde o nič extrémne.

Teploty sa znížia len zhruba o 3 až 4 °C na maximálne denné teploty od +7 do +13 °C. Teplo by malo byť aj počas budúceho týždňa.

Kedy nastane ochladenie?

Časom sa však chladný vzduch môže dostať aj nad naše územie. Podľa najnovších modelov by nás malo zastihnúť výrazné ochladenie v závere mesiaca. „Na našom území sa očakáva priemerná teplota o 1 až 3 °C nižšie, ako je dlhodobý normál,“ píše portál.

Pozor na silný vetrisko!

Hoci bude v utorok (6. februára) nadpriemerne teplo, pozor by ste si mali dať hlavne na horách. Vietor tam bude dosahovať silu mohutnej víchrice až orkánu: „Obloha bude premenlivo oblačná, s teplotou vo výške 1 500 m okolo +2 °C. Na horách platí výstraha 3. stupňa pred silným vetrom.“

V okresoch Liptovský Mikuláš, Brezno a Poprad sa nad pásmom lesa miestami očakáva výskyt vetra, ktorý dosiahne krátkodobo v nárazoch rýchlosť 110 až 135 km/h.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Prečítajte si tiež

Zdroj: iMeteo.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM