Jakub Forgács Kultúra

Čakali sme dlhých 20 rokov a teraz to zažijeme opäť: Na amfíku bude letné kino!

Sledovanie filmov pod holým nebom si doteraz Bystričania mohli vychutnávať iba v Kine v bazéne. Po vyše 20 rokoch však svoje brány opäť otvorí aj letné kino na zrekonštruovanom amfiteátri.

Ilustračný obrázok k článku Čakali sme dlhých 20 rokov a teraz to zažijeme opäť: Na amfíku bude letné kino!
Zdroj: Dnes24.sk

Po zvovuotvorení Bankobystrického amfiteátra Paľa Bielika v lete 2014 predstavuje občianske združenie za! amfiteáter svoju kľúčovú aktivitu leta 2015, a to: Letné kino na amfiteátri. Od utorka 16. júna o 21:00 bude Letné kino na amfiteáter zatiaľ pokračovať v pravidelnosti každý druhý utorok, takže ďalšie premietanie je naplánované na 30. júna.

Letné kino na amfiteátri otvorí kultový slovenský film Záhrada, ktorý získal 1.cenu MTF Prix Italia v Bologni, 6 ocenení Českého leva či zvláštnu ceny poroty na MFF v Karlových Varoch. Dielo režiséra Martina Šulíka oslavuje tento rok 20 rokov od svojej premiéry. Záhrada ponúka poetický pohľad na život tridsiatnika Jakuba (Roman Luknár), na ktorého sa začne valiť jeden problém za druhým. Rozhodne sa zmeniť svoj život a odchádza na pár dní do opusteného domu starého otca na vidieku. Pomocou zápiskov starého otca znovu objavuje jednoduché veci, na ktoré už dávno zabudol. Učí sa kosiť trávu, orezávať stromy, piecť chleba. Spozná záhadnú Helenu, ktorá zmení jeho život.

Posledný júnový týždeň bude pokračovať novým slovenským dokumentom Tak ďaleko, tak blízko od režiséra Jaroslava Vojteka. Dokumentárny film vznikal dlhých 7 rokov, počas ktorých režisér zaznamenával dospievanie štyroch detí s rôznymi druhmi autizmu. Tak vážnu tému poňal pozitívne a s ľahkosťou, hlavných hrdinov si divák okamžite obľúbi a o to intenzívnejšie s nimi prežíva ich každodennú realitu. Stane sa svedkami ich krehkých radostí zo života a na konci filmu sa zaručene bude usmievať.

Hlavnou myšlienkou Letného kina na amfiteátri je nadviazať na dlhú históriu letných filmových večerov na tomto mieste s jedinečným genius loci, a širokej verejnosti ponúknuť na pravidelnej báze hodnotné filmy. Amfiteáter bol pre tento účel vytvorený, a aj preto má vhodné podmienky či krásny výhľad na historické centrum mesta a okolitú horskú panorámu. Víziou projektuje je ukotviť udržateľné letné premietanie na amfiteátri, ktorý by v budúcnosti mohol prejsť kompletnou digitalizáciou. Na obnovení a zachovaní pôvodnej historickej, slovensky jedinečnej premietacej techniky už od minulého roku postupne pracujú bystrickí premietači, ktorí si na tieto stroje dobre pamätajú.

Foto: Martin Dubovský

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM