Zo Slovenska

Čaputová aj Kollár si na Bradle uctili Štefánika: Toto povedali o osobnosti našich dejín, VIDEO a FOTO

Prezidentka SR Zuzana Čaputová pri príležitosti 102. výročia jeho úmrtia poukázala na to, že vznik nového, slobodného štátu bola Štefánikova veľká životná úloha.

Zdroj: TASR/Radovan Stoklasa

Ani najtragickejšia smrť nemôže prekryť to, kým bol Milan Rastislav Štefánik a čím všetkým sa zaslúžil o to, že Slovensko sa stalo štátotvorným národom samostatného československého štátu. Pri príležitosti jeho 102. výročia úmrtia to pri mohyle na Bradle v Brezovej pod Bradlom uviedla prezidentka SR Zuzana Čaputová.

Štefánikovská politika

Poukázala, že vznik nového, slobodného štátu bola Štefánikova veľká životná úloha.

Tvrdil, že politika nového štátu môže byť politika európska, ľudská, svetová a „vskutku“ česká a slovenská. „Po desaťročiach historických turbulencií máme možnosť práve takúto štefánikovskú politiku uskutočňovať. Keby sme túto možnosť nevyužili, spreneverili by sme sa odkazu, ktorý nám Milan Rastislav Štefánik zanechal,“ skonštatovala hlava štátu. Poznamenala, že vypuknutie prvej svetovej vojny vnímal Štefánik ako príležitosť, aby sa Slováci spolu s Čechmi národne a štátne oslobodili.

Predseda Národnej rady SR Boris Kollár (Sme rodina) tvrdí, že Štefánik sa po svojej smrti stal legendou, ku ktorej sa hlásili takmer všetky slovenské politické prúdy po roku 1919. „Pre jedných bol slovenským vlastencom, ktorý sa zaslúžil o vytvorenie Československa. Pre druhých slovenským vlastencom, ktorý svoje dielo – plné oslobodenie slovenského národa – nedokončil,“ povedal Kollár.

Politické a vojenské zásluhy Štefánika pri vytvorení Československej republiky boli obrovské. „Preto je našou povinnosťou pripomínať si tieto udalosti a hlásiť sa k odkazu Štefánika,“ poznamenal Kollár.

Heger: Myslel na vyššie blaho

Prejav za premiéra Eduarda Hegera prečítala pri mohyle ministerka kultúry Natália Milanová (obaja OĽANO). Štefánik sa podľa neho vyznačoval intelektom a charizmou, slovo nemožné nepoznal. „Pravde veril, pravdu žil a pravdu bránil,“ poznamenal Heger s tým, že prekážok sa Štefánik nebál a naučil sa ich zdolávať.

„Bol to človek odhodlaný a ambiciózny, ktorý si šiel za svojimi individuálnymi cieľmi, ale pri tom vždy myslel aj na vyššie blaho našich národov,“ povedal Heger s tým, že k Štefánikovým hodnotám sa Slováci hlásia aj dnes a čas im na hodnote neubral.

Predseda vlády si výročie úmrtia uctí v utorok (4. 5.). Položí veniec k pamätníku Milana Rastislava Štefánika v Ivanke pri Dunaji.

Ďalšie aktuálne správy

Jeden z najvýznamnejších štátnikov

Na podujatí sa zúčastnil aj štátny tajomník Ministerstva obrany SR Marian Majer. "História nás učí, že činy odvahy, pomoci a dobra v prospech národa a vlasti neostanú nepovšimnuté. Aj týmito slovami by sme mohli opísať pôsobenie jedného z našich najvýznamnejších štátnikov, ktorí významným spôsobom prispeli k budovaniu slobodnej a demokratickej spoločnosti,“ povedal štátny tajomník Marian Majer. Ako ďalej vysvetlil, prvý a jediný minister vojny Československa sa, ako podpredseda Čs. národnej rady v Paríži, podieľal na konštituovaní a budovaní samostatných čs. légií v Rusku, Taliansku a vo Francúzsku.

Odkaz jednej z najvýznamnejších osobností dejín Slovenska oddnes pripomína aj zreinštalovaná expozícia M. R. Štefánika v Košariskách, ktorú pripravilo Slovenské národné múzeum – Múzeum M. R. Štefánika v spolupráci s Vojenským historickým ústavom Bratislava.

Novinkou infostánok

Milan Rastislav Štefánik sa narodil 21. júla 1880 v Košariskách. 4. mája 1919 nastúpil na letisku Campo Formido pri Udine do dvojplošníka typu Caproni Ca.33, aby sa vrátil do vlasti. Pri pristávacom manévri sa však lietadlo zrútilo neďaleko Ivanky pri Dunaji. Spolu s dvomi talianskymi letcami je pochovaný v mohyle na vrchu Bradlo.

Štátny tajomník M. Majer sa v pondelok v Brezovej pod Bradlom zúčastnil aj na predstavení nového informačného stánku – INFOBODU na Bradle, z ktorého je možné plynule prejsť až k Mohyle gen. M. R. Štefánika.

Zábery z pietnej spomienky v Brezovej pod Bradlom si môžete pozrieť v priloženej fotogalérii.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Aktuality z Trenčína

OBRAZOM: Pieta na pamiatku generála Milana Rastislava Štefánika
14
Galéria
Zdroj: TASR/Radovan Stoklasa
Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM