Správy

Čaputová, Danko a Pellegrini podpísali spoločnú deklaráciu: Prihlásili sa k EÚ a NATO

Traja najvyšší ústavní činitelia, prezidentka Zuzana Čaputová, predseda Národnej rady (NR) SR Andrej Danko (SNS) a premiér Peter Pellegrini (Smer-SD) sa prihlásili k Spoločnému vyhláseniu ústavných činiteľov k prioritám členstva SR v EÚ a NATO z októbra 2017.

Zdroj: Dnes24.sk

Urobili tak vo štvrtok na Bratislavskom hrade podpísaním spoločnej deklarácie.

„Robíme tak preto, aby sme vybudovali základ pre spoluprácu a koordináciu troch najvyšších ústavných činiteľov pri výkone zodpovednej a jednotnej zahraničnej politiky SR, a aby sme potvrdili smerovanie zahraničnej politiky,“ vysvetlili ústavní činitelia vo vyhlásení. Jeho cieľom je, aby bolo Slovensko vnímané ako stabilný a zodpovedný partner v zahraničí.

Ústavní činitelia tiež podpísaním deklarácie potvrdili spoločnú zodpovednosť za zahraničnú politiku SR a vyjadrili verejný záväzok, že budú konať v súlade s touto dohodou.

Deklaráciu z októbra 2017 podpísali vtedajší prezident SR Andrej Kiska, predseda Národnej rady SR Andrej Danko (SNS) a bývalý premiér Robert Fico (Smer-SD). Zaviazali sa v nej, že budú spoločne dbať o jasnú a zodpovednú komunikáciu proeurópskej a proatlantickej orientácie SR, a to navonok v zahraničí aj voči občanom SR.

Deklarácia tiež hovorila o tom, že ústavní činitelia podporujú budúcnosť Slovenska v jadre EÚ a kontinuálne prehlbovanie eurozóny. Majú sa tiež podľa nej zasadzovať za princípy rovnakého zaobchádzania na vnútornom trhu a nediskriminácie spotrebiteľov. Ďalším bodom bolo, že traja najvyšší ústavní činitelia budú presadzovať kroky posilňujúce bezpečnosť slovenských občanov a podporovať plnenie spojeneckých záväzkov, ktorých súčasťou je dosiahnutie obranných výdavkov na úrovni 1,6 percenta HDP do roku 2020.

Čaputová, Danko a Pellegrini podpísali spoločnú deklaráciu
6
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM