Politika

Čaputová: Ľudia by nemali ostať TICHO, ak okolo seba vidia antisemitizmus

Prezidentka zároveň upozornila na nárast extrémizmu.

Ilustračný obrázok k článku Čaputová: Ľudia by nemali ostať TICHO, ak okolo seba vidia antisemitizmus
4
Galéria
Zdroj: TASR

Ľudia by nemali ostať ticho, ak okolo seba vidia kroky antisemitizmu. Uviedla to prezidentka Zuzana Čaputová počas pietnej spomienky na bratislavskom Rybnom námestí pri príležitosti Dňa obetí holokaustu a rasového násilia. Upozornila na nárast extrémizmu.

Naše ústupky týmto snahám môžu podľa Čaputovej relativizovať zlo, ktorého dôsledkom rozumejú menšinové komunity, tvrdí prezidentka.

Mohli budovať náš štát…

V súvislosti s udalosťami okolo holokaustu prezidentka skonštatovala, že slovné útoky, prenasledovanie a diskriminácia sa v najväčšej miere dotkli židov. „Mnohí, ktorí prežili koncentračné tábory, hľadali bezpečnejší a slobodnejší domov v zahraničí. Pripravili sme sa tak o množstvo lekárov, právnikov, vedcov, robotníkov, s ktorými sme mohli budovať a obnovovať náš spoločný štát“ povedala hlava štátu. Skonštatovala tiež, že preživší mnoho rokov po vojne pociťovali predsudky. Ich skúsenosť sa podľa Čaputovej prenáša aj niekoľko rokov po vojne na ďalšie generácie.

Prezidentka zdôraznila, že antisemitizmus nevznikol a nezanikol s vojnovým slovenským štátom.

Antisemiti prezentujú dejiny tendenčne

Antisemiti podľa nej prezentujú dejiny tendenčne, ale občanom so záujmom o pravdu núkajú iný príbeh. Upozornila, že do verejného života sa vrátili ľudia, ktorí fašistický režim neodsudzujú. Otvorene či v náznakoch ho ospravedlňujú, oslavujú a napodobňujú. Pre spoločnosť aj štát je nebezpečné tolerovať šírenie strachu a nenávisti, nevraživosť a pohŕdanie demokratickými princípmi našej ústavy.

Poznamenala, že v súčasnosti na sebe nosia namiesto uniforiem saká a používajú uhladené frázy: „To z nikoho neurobí demokrata,“ podotkla.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Mohlo by vás zaujímať:

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM