han Zo Slovenska

Čaputová sa OBRÁTI na Ústavný súd a Matovičovi odkazuje: Jeho balíček nie je pomocou...

Prezidentka SR Zuzana Čaputová rešpektuje prelomenie jej veta poslancami v prípade protiinflačnej pomoci. Obráti sa však na Ústavný súd SR so žiadosťou o posúdenie ústavnosti legislatívneho procesu prijatého balíčka zákonov.

Ilustračný obrázok k článku Čaputová sa OBRÁTI na Ústavný súd a Matovičovi odkazuje: Jeho balíček nie je pomocou...
Zdroj: TASR/Pavel Neubauer

Pre TASR to uviedol hovorca hlavy štátu Martin Strižinec.

„Ako som vopred avizovala, keďže došlo k prelomeniu veta, využijem svoje oprávnenie a v tej časti, ktorú som namietala, ktorá má byť účinná od 1. januára budúceho roka, podám návrh na Ústavný súd na preskúmanie ústavnosti tohto zákona. Samozrejme, požiadam aj o odklad účinnosti zákona pre prípad, že by ústavný súd nerozhodol do 1. januára,“ vyhlásila prezidentka.

Skrátené legislatívne konanie bolo v tomto prípade podľa prezidentky použité v rozpore s ústavou, keďže neboli splnené zákonné predpoklady na jeho uplatnenie. Vo vetovaných častiach tak nebol daný ani jeden z dôvodov na skrátené legislatívne konanie, poukázala.

„Vzhľadom na povahu a významný finančný objem balíčka – 1,2 miliardy eur – bolo o to viac namieste vykonať legislatívny proces tak, aby boli dodržané všetky ústavné pravidlá rozpočtovej zodpovednosti a transparentnosti,“ povedala Čaputová.

Nie je pomocou

Časť vládnej koalície podľa nej v tomto prípade nielen „pošliapala“ pravidlá legislatívneho procesu a rozpočtovej zodpovednosti, ale ohrozila aj samosprávy a samu seba. Hlava štátu vládu opätovne požiadala, aby prijala dostatočné a efektívne opatrenia, ktoré budú najmä adresné.

„Balíček ministra financií takouto pomocou nie je,“ doplnila.

Schválenie zákona ako celku podporilo 77 zo 142 prítomných poslancov. Za boli všetci poslanci OĽANO, zdržal sa len Juraj Krúpa. Zákon podporilo aj hnutie Sme rodina. Prelomenie veta podporili i nezaradení poslanci okolo Tomáša Tarabu a poslanci pôsobiaci v ĽSNS.

Za boli aj poslanci, ktorí v tomto volebnom období odišli z klubu OĽANO, a to Romana Tabák, Ján Mičovský a Ján Krošlák.

Klub SaS bol proti. Poslanci Smeru-SD sa zdržali alebo boli proti. Poslanci pôsobiaci v strane Za ľudí sa pri hlasovaní zdržali. Rovnako sa zdržali aj nezaradení poslanci okolo Petra Pellegriniho.


FOTO: ilustračné

Ďalšie aktuálne a zaujímavé správy z domova a zo sveta nájdete aj na našej stránke Dnes24 a Facebooku.

Ďalšie aktuálne témy

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM