Politika

Čaputová telefonovala so Zelenským, Ukrajine zablahoželala k pokroku smerom k EÚ

Prezidentka SR Zuzana Čaputová telefonovala v stredu s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským.

Ilustračný obrázok k článku Čaputová telefonovala so Zelenským, Ukrajine zablahoželala k pokroku smerom k EÚ
Zdroj: Instagram.com/zuzana_caputova

Podľa jej vyjadrenia na sociálnej sieti X hovorili spolu o eurointegračných snahách Ukrajiny, podpore Slovenska Ukrajine a tiež o bilaterálnej spolupráci, informuje TASR.

Pokrok smerom k EÚ

„Zablahoželala som jemu aj ukrajinským občanom k pokroku smerom k EÚ a vyjadrila som sa aj k rozhodnutiu Európskej komisie o začatí prístupových rozhovorov,“ napísala Čaputová po telefonáte so Zelenským.

Európska komisia pred týždňom vo svojej správe napriek určitým výhradám odporučila členským štátom otvorenie prístupových rokovaní s Ukrajinou.

Zelenskyj sa podľa vlastného vyjadrenia na X poďakoval slovenskej prezidentke za „uznanie pokroku Ukrajiny smerom k začatiu prístupových rozhovorov s EÚ“.

Zelenskyj ocenil podporu

Ocenil aj podporu Slovenska pre jeho mierový plán vrátane účasti na treťom rokovaní branno-bezpečnostných poradcov hláv štátov a premiérov o mieri na Ukrajine, ktoré sa konalo na Malte koncom októbra.

Slovensko tam zastupovala Čaputovej poradkyňa pre zahraničnú politiku Jana Kobzová a tiež zástupca ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí.

Podľa Zelenského s Čaputovou hovorili aj o problémoch Ukrajiny s energetickou bezpečnosťou a o pokračovaní slovensko-ukrajinskej hospodárskej spolupráce.

Foto: archív

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM