Aktualizované MI Zo Slovenska

Čaputová v ohrození? Zrušila program a je v karanténe

Hlava štátu sa musela stiahnuť do domáceho prostredia a zrušiť všetky plánované stretnutia. Dôvodom je hrozba koronavírusu.

Ilustračný obrázok k článku Čaputová v ohrození? Zrušila program a je v karanténe
Zdroj: TASR

Zuzana Čaputová opakovane dokazuje, že hrozbu nákazy koronavírusom berie vážne a snaží sa vlastným príkladom viesť k zodpovednosti aj ostatných ľudí. Aj tentokrát sa zachovala tak, ako by to mal v rovnakej situácii urobiť každý.

Dobrovoľná karanténa

Hovorca prezidentky republiky Martin Strižinec oznámil, že Zuzana Čaputová sa náhle stiahla do domácej karantény. Dôvodom je zodpovednosť za zdravie jej okolia:

„Jeden zo zamestnancov prezidentskej kancelárie totiž prišiel do kontaktu s osobou pozitívne testovanou na koronavírus,“ zaznelo z Prezidentského paláca.

Hovorca neuviedol, ako sa prezidentka cíti a ani ona o tom zatiaľ neinformovala na sociálnych sieťach. Podľa dostupných informácií však ide len o preventívnu karanténu, aby ani teoreticky neohrozila zdravie ľudí, s ktorými prichádza do kontaktu.

Prezidentku pritom dnes čakal dôležitý program, ktorý musela zrušiť. Mala sa stretnúť s rakúskym prezidentom Alexandrom Van der Bellenom a popoludní mala prijať predsedu Senátu Parlamentu Českej republiky Miloša Vystrčila. Vo štvrtok a piatok mala navštíviť Banskobystric­ký kraj.

Ide na test

Minister zdravotníctva Marek Krajčí (OĽaNO) pred rokovaním vlády uviedol, že Zuzana Čaputová sa v stredu podrobí testu na Covid-19. „Epidemiológovia majú všetko podchytené, pani prezidentka a rovnako tím ľudí, s ktorými spolupracuje v Prezidentskom paláci, je v preventívnej karanténe,“ dodal Krajčí.

Prezidentka sa intenzívne zaujíma o pripravenosť krajiny na prípadnú druhú vlnu epidémie koronavírusu. Dokazuje to jej utorkový status na Facebooku:

„Hoci sa môže zdať, že nateraz nám nič nehrozí, čísla zo zahraničia naznačujú, že zápas s pandémiou pokračuje ďalej. Uplynulú nedeľu svet dokonca zaznamenal najvyšší denný nárast prípadov ochorenia od vypuknutia pandemickej krízy,“ uviedla hlava štátu.

Dodala, že z tohto dôvodu telefonovala s ministrom vnútra a hlavným hygienikom, aby sa informovala o stave príprav na prípadný návrat pandémie. „Uistili ma, že sa na prípravách pracuje a že počet testovaní sa opätovne zvýši,“ napísala prezidentka.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM