MI Zo Slovenska

Čaputová zasa tromfla Matoviča. Aj pri koronavíruse!

Najnovší prieskum verejnej mienky premiéra Igora Matoviča určite nepoteší. Pri riešení koronakrízy mu Slováci dôverujú úplne najmenej zo všetkých možných inštitúcií.

Ilustračný obrázok k článku Čaputová zasa tromfla Matoviča. Aj pri koronavíruse!
Zdroj: TASR/Martin Baumann

Jeden veľký paradox – aj takto by sa dal zhrnúť výsledok najnovšieho prieskumu agentúry Ipsos medzi slovenskou populáciou. Koronavírusu sa bojíme čoraz menej, hoci infikovaných je čoraz viac a dôverujeme tým, ktorí majú najmenšie kompetencie v tomto smere niečo urobiť.

Matovič na chvoste

Premiér sa rád pasuje do úlohy lídra protipandemických opatrení. Chce váhou svojej autority garantovať ľuďom, že všetko ide tak, ako má. Ale podľa výsledkov prieskumu mu to veľmi nejde.

Ipsos položil ľuďom na Slovensku otázku: „Komu dôverujete pri riešení situácie v súvislosti s koronavírusom?“ A premiér skončil na úplne poslednom mieste. Prvá bola hlava štátu, hoci priamy dosah na riešenie pandémie nemá.

Ľudia pri téme koronavírusu najviac dôverujú prezidentke Zuzane Čaputovej (64 %). Viac ako polovica opýtaných má dôveru v Úrad verejného zdravotníctva, pandemickú komisiu, či krízový štáb. Premiérovi Matovičovi dôveruje len 37 % opýtaných.

Svojho straníckeho lídra z OĽaNO tromfol aj minister zdravotníctva Marek Krajčí (44 %) a vláda ako celok (42 %).

Bojíme sa menej

Ďalší zaujímavý fakt je pokles obáv z Covidu-19. „Pocit osobného ohrozenia koronavírusom aktuálne vyjadrilo 65 % ľudí,“ uvádza Ipsos. V marci to bolo až 75 % a začiatkom mája 62 %.

Tieto zistenia súvisia aj s opačným trendom – výrazne rastie podiel Slovákov, ktorí sa vôbec necítia koronavírusom ohrození. „Kým na konci marca necítili žiadnu hrozbu 3 % opýtaných, počas mája to už bolo 10 % a v súčasnosti to tvrdí 13 % ľudí.“

Najväčší „hrdinovia“ sú v tejto súvislosti voliči ĽSNS. Až 38 % z nich uviedlo, že sa vôbec necítia byť Covidom-19 ohrození. Podľa sociológa Romana Pudmarčíka to súvisí s rétorikou Mariána Kotlebu, ktorý cez spochybňovanie vírusu šíri svoju ideológiu odporu voči systému.

Dobrou správou je, že ľudia väčšinovo dôverujú rúškam. Takmer tri štvrtiny z opýtaných respondentov súhlasí s tým, že prekrytie úst a nosa bráni šíreniu Covid-19.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM