Jakub Forgács Zo Slovenska

Čarovné miesto ukryté v lese neďaleko Bystrice. Poznáte Moštenické travertíny? VIDEO a FOTO

Príroda v okolí Bystrice ponúka mnohé krásy, ktoré sa oplatí vidieť. Jednou z nich sú aj travertínové terasy ukryté v lese za Moštenicou.

Zdroj: Dnes24.sk

Ak hľadáte tip na letnú túru v okolitej prírode, odporúčame cestu do Moštenice. Z dediny sa po žltej turistickej značke popri potoku vydajte ku Kyslej. Odtiaľ už síce cesta nie je značená, ale po príchode k Jegorovmu prameňu vás zvuk padajúcej vody zavedie k jednej z prírodných krás tejto oblasti, Moštenickým travertínom.

Prírodná pamiatka Moštenické travertíny sa nachádza v závere doliny Uhliarskeho potoka v ochrannom pásme Národného parku Nízke Tatry. Vyhlásená bola v roku 1981 na ploche 1,7054 hektára. Informuje o tom tabuľa pri Moštenických travertínoch.

Predmetom ochrany je masívna a ešte stále aktívna travertínová terasa s piatimi vývermi vody. Mohutné travertínové terasy dokladujú vývoj prírody v štvrtohorách a tvoria jedno z najvyššie položených úložísk sladkovodných vápencov u nás. Časté sú v nich odtlačky listov a slimákov vekom odpovedajúcim holocénu – mladších štvrtohorám.

Travertíny na tejto ploche tvorili a stále tvoria z povrchovo tečúcich vôd. Celý travertínový komplex leží v nadmorských výškach od 650 do 800 m n.m. a predstavuje mohutnú 6-stupňovú kaskádu v dĺžke asi 500 m. Najzreteľnejšia je najvrchnejšia kaskáda, na nižších sú umiestnené chaty alebo sú zakryté vegetáciou. Mocnosť travertínov dosahuje niekde až 20 m, najčastejšie však len 3–8 m. Šírka kaskád je 15–100 m.

Pozrite si krásy Moštenických travertínov vo videu a v priloženej fotogalérii!

V OBRAZOCH: Moštenické travertíny, prírodný klenot v lese pri Bystrici
15
Galéria
Foto: Jakub Forgács / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM