Martin Sýkora Správy Regióny

Časť obyvateľov Svitu aj napriek mrazom bez teplej vody a kúrenia

Prekvapivá vyhrážka zimy z ostatných dní a súhra nepriaznivých okolností spôsobila, že niektorí obyvatelia podtatranského Svitu ostali bez teplej vody a kúrenia.

Ilustračný obrázok k článku Časť obyvateľov Svitu aj napriek mrazom bez teplej vody a kúrenia
Zdroj: TASR

Vonku aj doma zima

Časť obyvateľov mesta Svit bola od nedele (29.10.) od nočných hodín bez teplej vody a kúrenia. Na situáciu médiá upozornil miestny obyvateľ Samuel Čičmanec, ktorého sa to priamo týka. „Bola prerušená dodávka teplej úžitkovej vody a ústredného kúrenia, ktorá má byť obnovená v stredu 1. novembra o 18. hodine. Začali prázdniny a sviatky, ľudia majú dovolenky a prišli rodiny na návštevy k príbuzným a teplota v noci tu vo Svite klesá pod bod mrazu,“ upozornil. K prerušeniu distribúcie došlo podľa neho pre výstavbu pri futbalovom štadióne a prekládku rozvodu centrálneho zásobovania tepla a teplej vody. Vo Svite už pritom začalo vykurovacie obdobie.

„Vyšší záujem jednej podnikateľskej osoby je v tomto prípade prednejší a nadradenejší ako stovky rodín bez dodaného tepla a teplej vody,“ konštatoval Čičmanec.

Obyvateľovi pri osobnej sťažnosti na Bytovom podniku (BP) vo Svite, čo je dcérska spoločnosť mesta Svit, bolo oznámené, že výrobca tepla – spoločnosť Energochem im emailom oznámil daný zámer prekládky a postavil ich pred hotovú vec.

„Neveril som oznamu vyvesenému v bytovom dome, nakoľko momentálny stav počasia ani nedovoľuje robiť prekládky, rovnako ani zákon. Čakal by som, že sa k tomu zodpovedné strany postavia ľudsky. Tu nejde o havarijný stav, ale o zámer a nadradenosť jednej osoby. Dané práce sa vykonávajú mimo vykurovacieho obdobia,“ zdôraznil Čičmanec.

Foto: Katarína Oravská

Radosť bývať vo Svite

V tejto súvislosti sa na BP obrátilo už viacero nespokojných občanov. „My, žiaľ, na toto nejaký dosah nemáme, v podstate tepláreň odstavila vykurovanie, my sme len odberatelia, tiež sa nám to veľmi nehodilo. Výrobca by mal vedieť, čo si môže dovoliť, zákon o energetike to jasne definuje. Ak však majú plánované opravy či prekládky, majú zákonnú lehotu 15 dní, aby to oznámili obyvateľom, a toto splnili. Nikto však nevie 15 dní dopredu povedať, aké bude počasie,“ uviedol vedúci energetik BP Peter Mičunda. Predpokladá však, že ešte dnes by sa mohlo podariť dodávku obnoviť. Odstávka tepla sa pritom týka šiestich bytových domov na uliciach Štúrova, Mierová a Kapitána Nálepku.

Spoločnosť Energochem, a.s., ktorá je výrobcom tepla vo Svite, sa k situácii odmietla vyjadriť a TASR odporučila na investora, ktorým je spoločnosť MIVA, s.r.o. Zástupca spoločnosti, ktorý si neželá byť menovaný, v tejto súvislosti uviedol, že prekládka sa mala pre výstavbu nového bytového domu robiť ešte na jar, pre viaceré prieťahy pri získavaní povolení sa však termín posunul na neskôr. „Tieto tri dni sme zvolili preto, že sú prázdniny a chceli sme odstávku zrealizovať, keď nebude prebiehať vyučovanie. Nikto nepredpokladal, že akurát na tieto dni prídu mrazy, predtým bolo teplo a aj od štvrtka (2.11.) by opäť malo byť teplejšie. Nám práce vykonáva dodávacia firma, s odstávkou nič nemáme. Myslím si však, že obyvatelia, ktorí sa teraz sťažujú, budú v konečnom dôsledku spokojní, pretože budú mať kvalitnejšiu dodávku tepla,“ uzavrel.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM