Svet Zo zahraničia

Čelia medzinárodnej kritike: Japonskí veľrybári ulovili v okolí Antarktídy 333 veľrýb

Do Japonska sa vrátilo päť veľrybárskych lodí, ktoré počas 72-dňovej expedície v okolí Antarktídy ulovili 333 veľrýb. Informovala o tom v pondelok agentúra DPA.

Ilustračný obrázok k článku Čelia medzinárodnej kritike: Japonskí veľrybári ulovili v okolí Antarktídy 333 veľrýb
8
Galéria
Zdroj: TASR

Podľa nedeľňajšieho vyhlásenia japonskej agentúry pre rybolov (JFA) bolo 333 vráskavcov ulovených v Južnom oceáne na „vedecké účely“.

Komerčný lov veľrýb je celosvetovo zakázaný od roku 1986.

Japonsko však napriek medzinárodnej kritike v pravidelnom výlove veľrýb pokračuje, aj keď oficiálne len za účelom vedeckého výskumu.

Medzinárodná veľrybárska komisia (IWC) vlani v septembri zamietla návrh Tokia na zrušenie platného moratória na lov veľrýb. Japonsko následne v decembri oznámilo, že v júli 2019 vystúpi z IWC a obnoví komerčný lov týchto morských cicavcov.

Tokio vyhlasuje, že lov veľrýb je odvekou súčasťou japonskej kultúry. Podľa kritikov Japonci využívajú existujúce medzery v medzinárodnom práve a údajný vedecký výskum je len zámienkou pre komerčný lov.

Medzinárodný súdny dvor (ICJ) v roku 2014 rozhodol, že japonský „vedecký lov veľrýb“ je v rozpore s platným moratóriom.

Minulý piatok sa vydala na more ďalšia japonská flotila, ktorá má v pobrežných vodách Japonska uloviť 127 vráskavcov. Má ísť o poslednú expedíciu, ktorá bude loviť veľryby na „vedecké účely“ predtým, než Tokio oficiálne obnoví komerčný lov.

Foto: ilustračné

Veľrybári
8
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM