Lucia Lauková Správy

Centy zatiaľ ostávajú v peňaženkách: Rozhodnutie musí prísť na európskej úrovni

Najmenšie centové euromince v hotovostnom peňažnom obehu už obmedzilo päť krajín eurozóny, a to Fínsko, Holandsko, Belgicko, Írsko a od 1. januára 2018 aj Taliansko.

Ilustračný obrázok k článku Centy zatiaľ ostávajú v peňaženkách: Rozhodnutie musí prísť na európskej úrovni
6
Galéria
Zdroj: Pixabay.com / CC0 1.0

K zrušeniu jedno- a dvojcentových mincí na Slovensku nedôjde, kým nebude prijaté rozhodnutie na európskej úrovni. Uviedlo to Ministerstvo financií (MF) SR po tom, ako obchodníci informovali o tom, že by uvítali elimináciu drobných.

Rezort financií sa vyjadril, že Európska komisia sa už od roku 2012 zaoberá otázkou ďalšej existencie jedno- a dvojcentových euromincí ako zákonných platidiel v hotovostnom peňažnom obehu.

Samostatne nerozhodneme

„Pretože jednotlivé krajiny nemôžu samostatne rozhodnúť o zrušení platnosti akýchkoľvek nominálnych hodnôt v obehu, k vyradeniu týchto centových euromincí zo sústavy zákonných platidiel môže dôjsť až po zanalyzovaní všetkých ekonomických vplyvov takéhoto kroku zo strany Európskej únie a následnom schválení príslušnej európskej legislatívy,“ priblížila pre TASR riaditeľka tlačového odboru MF SR Alexandra Gogová.

Najmenšie centové euromince v hotovostnom peňažnom obehu už obmedzilo päť krajín eurozóny, a to Fínsko, Holandsko, Belgicko, Írsko a od 1. januára 2018 aj Taliansko.

„V týchto krajinách pristúpili k obmedzeniu používania jedno- a dvojcentových mincí legislatívnou úpravou zaokrúhľovania platieb. Týmto spôsobom dochádza k sťahovaniu týchto centových mincí z obehu, ale stále sú platným zákonným platidlom, teda mince všetkých nominálov sú v celej eurozóne legálnym platidlom a je povinnosť ich akceptovať,“ doplnila Gogová s tým, že cenu zaokrúhlenú na päť centov je možné zaplatiť aj v Holandsku dokonca celú jednocentovými mincami vyrazenými v Nemecku. „Z uvedeného vyplýva, že obchodníci ani NBS sa týchto mincí nezbavia, pokiaľ nepadne rozhodnutie na európskej úrovni,“ dodala Gogová.

Vplyv na rodinné rozpočty

Analytici Národnej banky Slovenska (NBS) nedávno upozornili na to, že prípadné obmedzenie jedno- a dvojcentových mincí by výrazne znížilo náklady na emisiu, distribúciu a ich obeh. Okrem toho nie sú akceptované väčšinou automatov, napríklad na parkovacie lístky či MHD. Tento krok by mal podľa analytikov len veľmi obmedzený vplyv na rodinné rozpočty. Analýza ukázala, že obzvlášť v prípade skupiny najzraniteľnejších spotrebiteľov s nízkym príjmom, ktorí nakupujú menej často, platí, že by na nich nemalo zavedenie zaokrúhľovania cien žiadny pozorovateľný vplyv. Na Slovensku je podiel mincí v nízkej hodnote približne 66 %, pričom ak by sa brali do úvahy len jedno- a dvojcentové mince, tento podiel by bol 55 %. Po eliminácii drobných volajú aj obchodníci.

Zväz obchodu SR upozorňuje na to, že prevádzky zaťažuje manipulácia s drobnými a sťažujú sa aj na vysoké náklady pri ich odovzdávaní do komerčných bánk. „Národná banka Slovenska podporuje zrušenie používania jedno- a dvojcentových mincí v obehu, a to najmä s ohľadom na náklady NBS, malé a stredné podniky a tiež na základe prieskumu,“ dodala hovorkyňa národnej banky Martina Vráblik Solčányiová.

Foto: ilustračné

Mince
6
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM