Webnoviny - Svet

Ceny benzínov v EÚ naďalej klesajú, nafta mierne zdražela

WEBNOVINY.SK

Foto: SITA/Tomáš BenedikovičBRA­TISLAVA 26. mája (WEBNOVINY) – Ceny benzínov v EÚ v uplynulom týždni naďalej klesali. Naopak, nafta podľa Tomáša Novotného z portálu natankuj.sk v porovnaní s predchádzajúcim týždňom mierne zdražela, a to aj napriek tomu, že vo väčšine krajín jej cena klesla. Oproti priemeru EÚ sú benzíny na Slovensku lacnejšie o 4,6 centu za liter. Priemerná cena nafty v únii je oproti nám vyššia o 1 cent za liter.

Benzíny za týždeň zlacneli v 22 štátoch únie, zdraželi v dvoch. Ceny nafty sa znížili v 19 krajinách EÚ, stúpli v štyroch. Nárast cien nafty má v únii na svedomí predovšetkým Nemecko, kde za týždeň stúpli ceny nafty o viac ako 6 centov za liter.

Ceny benzínov vzrástli v Nemecku a vo Veľkej Británii, naopak najvýraznejšie zlacneli v Luxembursku a v Dánsku. Nafta zdražela najmarkantnejšie v Nemecku a vo Švédsku, najviac zlacnela na Cypre a v Slovinsku. Cena LPG sa podľa EÚ zvýšila v Litve a vo Francúzsku. Skvapalnený propán-bután zlacnel najvýraznejšie v Bulharsku a v Belgicku. „Slovensko sa rovnako ako počas predchádzajúcich dvoch týždňov nachádza na 15. mieste rebríčka najnižších cien benzínov EÚ. V rebríčku najnižších cien nafty sme stúpli o dve miesta na 16. miesto,“ dodáva Novotný.

V porovnaní s krajinami V4 a Rakúska má Slovensko najdrahšie benzíny. Nafta je zase drahšia len v Česku. Nižšie ceny benzínov bez daní má z okolitých členských krajín únie Poľsko a Rakúsko.

Za rok stúpli ceny benzínov v únii najviac vo Švédsku, kde to bolo až o 25,4 centu za liter. Druhou krajinou v poradí je Cyprus, kde sa ceny zdvihli za rok o 20,4 centu za liter. Najmenší rast cien benzínov za dvanásť mesiacov zaznamenala EÚ v Slovinsku s nárastom len o 8 centov za liter. Z tohto pohľadu je Slovensko na 23. mieste. Podľa únie u nás narástli ceny benzínov za rok o 19,3 centu za liter. V priemere sú benzíny v únii drahšie od apríla 2010 o 17,6 centu za liter, nafta je pre celú EÚ drahšia o 18,8 centu za liter. Nafta za rok zdražela najviac na Malte, a to 30 centov za liter. Druhý v poradí je Cyprus, kde sa ceny nafty zdvihli o 27,4 centu za liter. Najmenej sa za dvanásť mesiacov ceny nafty zvýšili v Slovinsku, kde to bolo len o 5,1 centu za liter. Na Slovensku sa cena nafty za rok zvýšila o 22,6 centu za liter. Slovensko tak skončilo na 22. mieste v rámci všetkých krajín EÚ.

Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM