han Zo Slovenska

Ceny bytov KLESAJÚ už dvanásť mesiacov: Dostali sa na úroveň spred DVOCH rokov!

V polovici roku 2023 ceny bytov ďalej klesajú, dostali sa na úroveň spred dvoch rokov. Pokles je zaznamenaný nielen medzikvartálne, ale aj medziročne, v niektorých mestách až o 15 %.

Ilustračný obrázok k článku Ceny bytov KLESAJÚ už dvanásť mesiacov: Dostali sa na úroveň spred DVOCH rokov!
Zdroj: Milan Hanzel/bratislava.dnes24.sk

Zaznamenali to aktuálne údaje z aplikácie Trhové reporty realitného portálu Nehnuteľnosti.sk.

„Trend poklesu cien bytov je citeľný aj napriek tomu, že na trhu je v ponuke stále pomerne dosť novostavieb, a to najmä v Bratislave. Na druhej strane, je medzikvartálny pokles cien oproti marcu takmer o polovicu menší, čo naznačuje postupnú stabilizáciu,“ uviedol Michal Pružinský, analytik portálu Nehnuteľnosti.sk.

Výnimkou je BA IV

Po druhom štvrťroku je zjavný pokles cien slovenských bytov vo všetkých segmentoch aj v medziročnom porovnaní. Pri menších bytoch dosiahol dvojcifernú hodnotu vo viac ako polovici slovenských regiónov a mestských častí.

Jedinou výnimkou podľa portálu je okres Bratislava IV s kvartálnym nárastom päť percent a medziročným poklesom len 2,58 %.

Priemerná cena dvojizbových bytov išla za rok nadol najvýraznejšie v Prešove (o 22,6 %), vo všetkých častiach Košíc (o 14,1 % až 17,61 %), v Bratislave II (o 14,61 %) a v Trenčíne (o 14,6 %).

Kde najviac klesli?

V druhom štvrťroku sa pokles cien dotkol aj segmentu trojizbových bytov. Okrem centra Bratislavy, kde sú ceny väčších bytov medziročne stále vyššie o 14 %, sa ceny znižovali na celom Slovensku. Najviac klesli ceny za rok v Prešove (o 16,77 %), Trenčíne (o 15,79 %), v košických častiach mimo centra (o 10,22 % až 14,06 %) a v Trnave (o 13,07 %).

„Segment trojizbových bytov zareagoval na túto krízovú situáciu ako posledný. Ešte v marci sme v dynamických slovenských regiónoch zaznamenali rast cien, no v stagnujúcej ekonomickej situácii na Slovensku i v Európe zvolili pravdepodobne aj potenciálni klienti so silnejším zázemím opatrnú pozíciu,“ dodal Pružinský.


FOTO: ilustračné

Ďalšie aktuálne a zaujímavé správy z domova a zo sveta nájdete aj na našej stránke Dnes24 a Facebooku.

KLIKNITE aj na tieto články:

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM