Webnoviny - Svet

Ceny pohonných látok v EÚ v uplynulom týždni klesli

WEBNOVINY.SK

Foto: BRATISLAVA 1. júna (WEBNOVINY) – Ceny benzínov a nafty v Európskej únii (EÚ) v uplynulom týždni klesli. Rovnako ceny pohonných látok podľa portálu Natankuj.sk poklesli aj za mesiac, a to pri benzíne v priemere o viac ako 3 centy za liter, pričom cena nafty poklesla takmer o 5 centov za liter. Benzíny za týždeň zlacneli v 15 štátoch únie a zdraželi v siedmich. Ceny nafty sa znížili v 12 krajinách EÚ a stúpli v desiatich štátoch. Slovensko sa tak rovnako, ako počas predchádzajúcich troch týždňov, nachádza na 15. mieste rebríčka najnižších cien benzínov únie. „V rebríčku najnižších cien nafty sme klesli zo 16. na 19. miesto. A to aj napriek tomu, že sa u nás ceny nafty a benzínov za posledný týždeň nehýbali,“ dodáva Tomáš Novotný.

Najvýraznejší rast cien benzínov v uplynulom týždni vykázalo Írsko, a to o 0,028 eura za liter. Benzíny zlacneli najviac v Nemecku o 0,053 eura za liter a v Belgicku o 0,041 eura za liter. Nafta zdražela najvýraznejšie v Dánsku, konkrétne o 0,032 eura a v Španielsku o 0,020 eura za liter. Najviac na druhej strane zlacnela v Nemecku, a to o 0,069 eura za liter. Cena LPG sa zvýšila v Maďarsku o 0,008 eura za liter a na Slovensku o 0,002 eura.

V porovnaní s krajinami V4 a Rakúska má Slovensko najdrahšie benzíny. Nafta je drahšia len v Česku. Nižšie ceny benzínov bez daní má z okolitých členských krajín únie Poľsko a Rakúsko. Cena nafty bez daní je na Slovensku v porovnaní s okolitými členmi únie najvyššia.

Pre niektorých motoristov zo Slovenska sa podľa portálu Natankuj.sk viac oplatí tankovať v okolitých štátoch. Platí to najmä pre ľudí z okrajových častí severu, východu, juhu a juhozápadu Slovenska. V prípade, že sa vodič rozhodne ísť natankovať na otočku do zahraničia, do Poľska sa mu oplatí zájsť pre benzín v priemere 41 kilometrov od štartovacej pozície na Slovensku. Za naftou sa tam oplatí ísť najviac 40 km. Po benzíny sa do okolitých krajín EÚ oplatí ísť ešte do Rakúska, zhruba 20 km a do Maďarska zhruba 13 km. Pre naftu sa oplatí ísť hlavne do Rakúska, a to do vzdialenosti 16 km.

Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM