Svet Zo zahraničia

Černobyľ zaznamenal prudký nárast návštevníkov: Na Instagrame pribúdajú nevhodné fotky

Niektorí užívatelia sociálnej siete Instagram sa dostali pod paľbu kritiky za "necitlivé" fotografie zhotovené na mieste bývalej sovietskej jadrovej elektrárne v Černobyli na území dnešnej Ukrajiny.

Ilustračný obrázok k článku Černobyľ zaznamenal prudký nárast návštevníkov: Na Instagrame pribúdajú nevhodné fotky
35
Galéria
Zdroj: TASR

Lokalita zaznamenala prudký nárast počtu návštevníkov od nedávneho uvedenia rovnomenného televízneho seriálu. Niektorí turisti však využívajú toto miesto postihnuté následkami havárie jadrovej elektrárne z roku 1986, ako aj vyľudnené neďaleké mesto Pripiať, ako kulisu pre selfie.

Craig Mazin, tvorca zmieneného seriálu, vyzval preto ľudí, aby boli v tejto súvislosti citliví. „Je skvelé, že náš seriál vyvolal vlnu záujmu o návštevu uzatvorenej zóny v Černobyli. Videl som fotografie, ktoré sa objavujú na sociálnych sieťach. Pri návšteve však majte na pamäti, že sa tam odohrala strašná tragédia, a správajte sa s úctou k tým, ktorí trpeli a obetovali svoje životy,“ napísal Mazin na Twitteri.

Na Instagrame boli zverejnené zábery, na ktorých sa ľudia smejú alebo robia nepatričné gestá. Nechýbajú ani fotografie polonahých tiel s černobyľskými kulisami v pozadí.

Úrady tvrdia, že rádioaktívne izotopy sa stále nachádzajú na mieste, ale pre krátkodobý pobyt v danej oblasti nepredstavujú zdravotné riziká.

Černobyľ bol v apríli 1986 scénou najhoršej jadrovej havárie na svete. Oficiálne sa uvádza, že pri nej zahynulo 31 ľudí, avšak odhady sa pohybujú od 4000 do 93 000 obetí. Bez odvahy tých, ktorí riskovali svoje životy pri odstraňovaní následkov havárie, mohol počet mŕtvych dosiahnuť milióny.

Pripiať je jedným z najznečiste­nejších miest na planéte a pre turistov ho sprístupnili až v roku 2011. Návštevy môžu byť realizované iba v rámci úradne povolených a licencovaných prehliadok.

Pri explózii štvrtého bloku černobyľskej elektrárne podľa niektorých odhadov rádioaktívne prvky, ktoré sa pri výbuchu dostali do ovzdušia, zasiahli až tri štvrtiny Európy, najmä však Ukrajinu, Bielorusko a Rusko.

Poškodený reaktor zakryli betónovým sarkofágom, ktorého životnosť a hermetickosť však nesplnili očakávania. Stavba novej pohyblivej konštrukcie, najväčšej svojho druhu na svete, sa začala v roku 2012.

Foto: ilustračné

Černobyľ
35
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM