Webnoviny - Svet

Čerpania eurofondov sa má vďaka novým opatreniam zrýchliť

WEBNOVINY.SK

Premiérka Iveta Radičová počas zasadnutia ministerskej rady.Foto: SITA/Ľudovít Vaniher BRATISLAVA 12. mája (WEBNOVINY) – Vláda chce v tomto roku zjednodušiť a výrazne zrýchliť čerpanie eurofondov vo všetkých operačných programoch. Ako po štvrtkovom rokovaní Ministerskej rady vlády SR uviedla premiérka Iveta Radičová, tomuto cieľu by malo napomôcť približne 68 nových opatrení. „Tie budú znamenať, že viaceré operačné programy budú vyčerpané kompletne do konca roka, mnohé na 80 a viac percent z terajších možno 10 – 15 percent,“ povedala Radičová.

Jedným z opatrení je zjednodušenie administratívy pri žiadostiach, keď by záujemcovia o čerpanie mali dávať len čestné vyhlásenia a až v prípade podpísania zmluvy doručiť všetky potrebné dokumenty. Ďalšími opatreniami sú vyplácanie zálohových a preddavkových platieb až do výšky 80 %, zjednodušenie celého systému kontroly a vyplácanie prostriedkov na účet do 60 dní a zefektívnenie spolupráce riadiacich orgánov a certifikačného orgánu len v rámci existujúcej smernice Európskej komisie.

Zamestnanosť by mali zvýšiť nové vládne projekty

Ministerská rada vlády SR na svojom štvrtkovom rokovaní schválila nové projekty na podporu zamestnanosti. Ako po skončení rokovania informovala predsedníčka vlády Iveta Radičová, napriek rastu zamestnanosti v niektorých sektoroch počet nezamestnaných naďalej stagnuje. Vláda chce preto spustiť viacero programov na podporu zamestnanosti a zlepšení na trhu práce. „Spustíme medzitrh práce, čo je kombinácia dávky a príjmu z práce, o ktorú sa budú môcť uchádzať od nemocníc, cez školy, poľnohospodárov až po samosprávy,“ spresnila Radičová.

Vzniknú taktiež regionálne centrá zamestnanosti, kde budú môcť Vyššie územné celky a samosprávy vytvárať pracovné miesta pre potreby fungovania a budovania infraštruktúry. Predsedníčka vlády ďalej spomenula projekty na podporu zamestnanosti, ktoré sa už rozbiehajú. Ide napríklad o program profesionálnych rodičov, ktorých pribudne približne 300, ďalej rekonštrukcia hradov a historických pamiatok a projekt na pomoc zamestnávania zdravotne znevýhodnených občanov. „Všetky tieto projekty boli schválené, na všetky tieto projekty sú realokované zdroje z pôvodných programov, ktoré boli financované z EÚ a boli využívané neefektívne,“ povedala predsedníčka vlády.

Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM