Svet Zo zahraničia

Česi zaplnili pražský Václavák: Vyše 100-tisíc ľudí žiadalo demisiu Andreja Babiša

Okolo 100 000 ľudí sa v utorok zišlo na Václavskom námestí v centre Prahy, aby žiadali demisiu premiéra Andreja Babiša, informovala agentúra AFP, ktorá dodala, že ide o najväčšiu demonštráciu v Česku za posledné desaťročia.

Ilustračný obrázok k článku Česi zaplnili pražský Václavák: Vyše 100-tisíc ľudí žiadalo demisiu Andreja Babiša
6
Galéria
Zdroj: TASR

Demonštráciu opäť organizuje iniciatíva Milion chvilek. Jej predseda Mikuláš Minář odhadol počet demonštrujúcich na námestí na 120 000.

Podľa spravodajského portálu Novinky.cz demonštranti žiadajú aj záruky nezávislosti justície a chcú odchod ministerky spravodlivosti Marie Benešovej (nominantky hnutia ANO) a premiéra Andreja Babiša (ANO).

Demonštrácia sa koná týždeň po protestoch, ktoré sa konali v desiatkach miest v celej Českej republike. Súčasný protest sa koná pod heslom „Máme toho dosť! Demisiu!“.

Vzhľadom na rastúci záujem o protesty sa podľa Minářa ďalšia demonštrácia uskutoční 23. júna 2019 o 16.30 h v Prahe na Letnej. Ešte pred tým v utorok 11. júna sa podľa Minářa majú konať protesty v regiónoch.

Impulzom pre súčasné demonštrácie, z ktorých prvá sa konala 29. apríla, sa stala demisia ministra spravodlivosti Jana Kněžínka (za ANO) a voľba jeho nástupkyne, ktorou sa stala Marie Benešová. Tá po svojom vymenovaní do funkcie začala hovoriť o vízii zmien v štruktúre súdov a štátnych zastupiteľstiev (prokuratúr).

Práve pod ministra spravodlivosti spadajú prokurátori a sudcovia, ktorí rozhodnú o premiérovej vine či nevine v kauze Čapí hnízdo, týkajúcej sa zneužitia eurofondov.

Farma Čapí hnízdo je rekreačný areál s konferenčným centrom v okrese Benešov v Stredočeskom kraji. V roku 2008 získal projekt dotáciu 50 miliónov českých korún (1,94 milióna eur) z európskych fondov na podporu malých a stredných podnikov.

Pred získaním dotácie a po uplynutí času, keď mala spoločnosť v súlade s dotačnými podmienkami udržiavať projekt v chode, patrila farma pod Babišov holding Agrofert. Ten by na dotáciu pre malé a stredné podniky nárok nemal. Andrej Babiš však obvinenie z dotačného podvodu popiera.

Vyše 100-tisíc ľudí žiadalo demisiu Andreja Babiša
6
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM