Magazín

Česká ekonómka pobúrila ľudí: Seniori musia PRACOVAŤ, na dôchodky proste NEMÁME

Vytočila ich do vývrtky. Reč je o známej ekonómke, ktorá si pohnevala množstvo Čechov.

Ilustračný obrázok k článku Česká ekonómka pobúrila ľudí: Seniori musia PRACOVAŤ, na dôchodky proste NEMÁME
Zdroj: TASR/AP

Naši susedia otvorili jednu z najpálčivejších tém – dôchodkovú reformu a otázku predčasných penzistov. No skutočne veľké vášne však rozdúchala až ekonómka a politická komentátorka Lenka Zlámalová v relácii 360° na CNN Prima NEWS.

Treba okresať dôchodcov?

„Je množstvo druhov práce. Vec sa nemá tak, že niekto, kto robil fyzicky náročnú prácu, v starobe už nemôže robiť nejakú oveľa príjemnejšiu prácu, napríklad len dvakrát alebo trikrát do týždna. V prípade debaty o dôchodkoch je jediné riešenie – musí byť výrazne menej ľudí, ktorí budú skutočne žiť zo starobného dôchodku,“ vysvetlila svoj pohľad na danú problematiku Zlámalová.

Predlžuje sa nám výrazne dĺžka života, mení sa celá paradigma života a jednoducho nie je normálne, aby boli ľudia 26 rokov v starobnom dôchodku,“ dodala analytička.

Háklivá téma je aktuálna aj na Slovensku. Získať napríklad predčasný dôchodok bude od júla 2023 na Slovensku oveľa ťažšie. Nebude už stačiť výška doterajšej sumy životného minima (1,2-násobok životného minima). Výška dôchodku po novom bude musieť presiahnuť 1,6-násobok sumy spomínaného životného minima.

Čo známej ekonómke odkázali občania? Nájdete na druhej strane.

Mohlo by vás zaujímať:

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM