Peter Handzuš Správy Regióny

Českí horolezci uviazli pod Gerlachom. Ráno im na pomoc prišli záchranári

Horolezci chceli v nedeľu (26.5.) vystúpiť na Gerlachovský štít Martinovou cestou. Výstup sa im nedaril a počas zostupu v komplikovanom teréne uviazli.

Ilustračný obrázok k článku Českí horolezci uviazli pod Gerlachom. Ráno im na pomoc prišli záchranári
Zdroj: Facebook/Horská záchranná služba

Záchranári HZS z Oblastného strediska Vysoké Tatry požiadali ešte v nedeľu večer o súčinnosť VZZS, ale tá nemohla vzlietnuť pre prichádzajúcu tmu. „Keďže boli horolezci bez zranení a boli schopní prečkať noc na mieste, pokračovalo sa v záchrannej akcii v skorých ranných hodinách,“ uvádzajú záchranári na ich webovej stránke.

Ráno posádka VZZS z heliportu v Starom Smokovci postupne vzala na palubu dvoch záchranárov HZS, ktorí boli vysadení pod hrebeňom, vo Východnom Batizovskom sedle. Odtiaľ cez systémy žľabov traverzovaním postupovali k uviaznutým horolezcom, s ktorými z miesta uviaznutia opäť vystúpili do sedla. Zo sedla zostúpili na úroveň Kostolíka, odkiaľ požiadali o súčinnosť leteckých záchranárov. Dvojica horolezcov bola postupne so záchranármi evakuovaná z terénu a letecky dopravená na heliport v Starom Smokovci.

Muži vo veku 25 a 57 rokov boli odovzdaní do rúk lekárky VZZS, po vyšetrení však pokračovali na vlastnú žiadosť samostatne.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM